fredag 3 oktober 2008

Den ekonomiska krisen gör Obama till vinnare

Jag har rest en hel del de senaste veckorna och förankrat vår valplan inför Europavalet 2009 i våra länsförbund. Det finns - inte minst efter regeringens budgetproposition och det pågående haveriet mellan s-mp-v - ett betydande engagemang för att återigen gå in i en viktig valrörelse där vi får tillfälle att markera skillnaderna mellan ansvar för hela Sverige och ansvar för ett enskilt maktparti. 


Har dock haft tillfälle att se debatten mellan Joe Biden och Sarah Palin. Min bedömning är att båda kandidaterna klarade sig väl utifrån sina förväntningar men att tittarna sannolikt somnade. Både Palin och Biden spelade säkert och talade till sina respektive kärnväljare. Jag tror inte att debatten kommer ha någon nämnvärd påverkan på opinionen. 

Så länge ekonomin är i fokus så talar allt för att det förstärker den positiva trenden för demokraterna och därmed Barack Obama. John McCain har försökt förändra spelplanen genom att göra ett uppehåll i kampanjen men han har inte lyckats framstå som en ledare för republikanerna. Snarare är risken nu att han klumpas ihop men den rätt valhänta hantering av den finansiella krisen som vi sett den senaste veckan. Jag tror - återigen - att det är ett misstag av McCain att inte vara tydligare med en egen idé kring vad han vill göra för att få fart på den amerikanska ekonomin. Det är ekonomin som valet handlar om. 

Sammantaget: om det inte händer något som förändrar förutsättningarna för kampanjerna så kommer Barack Obama att vinna den 4 november. John McCains hopp står till de två återstående debatterna med Obama och till att han kan finna ett sätt att tala kring ekonomin som bryter igenom i breda väljargrupper. Det är en rätt brant uppförsbacke. 

1 kommentar:

Anonym sa...

nja, det är Palin som gör Obama till vinnare.