Läser nu Göran Häggs ”Påvarna – två tusen år av makt och härlighet” samt David A. Vise ”The Google Story”. Båda är mycket läsvärda. Häggs är rätt svepande men en bra introduktion till påvarnas roll och till den katolska kyrkan. Orkar man inte läsa standardverket "Katolska kyrkans historia” så fungerar Häggs bok alldeles utmärkt. The Google Story är relativt okritisk mot företaget och grundarna men är läsvärd då den ger en djupare insikt i hur Google fungerar och vilken förändring som företaget medfört när det gäller hur vi använder Internet och hur nya affärsmöjligheter uppstår.
Har i veckan också läst Johnny Munkhammars nya bok om reformstrategier och om att bli omvald som reformpolitiker. Återkommer med recension av den när boken släpps, vilket är den 21 november.
Veckan i övrigt har mest ägnats åt det som även media har ägnat sig åt. Att min vän Ulrica Schenström fick lämna statsrådsberedningen var tråkigt men jag hoppas att hon återhämtar sig snabbt. Jag kan bara konstatera att medietrycket är enormt när man blir utsatt för ett drev. Förr (det räcker med att gå 10-15 år tillbaks) såg det helt annorlunda ut. Då fanns ett fåtal större redaktioner och de allra största var relativt återhållsamma när det gällde att publicera osäkra uppgifter. Idag finns kanske ett tjugotal redaktioner som självständigt gräver och driver mot samma mål. Det är oerhört påfrestande för den som står i centrum och möjligheterna till reflektion och perspektiv försvinner snabbt ut genom fönstret. Redaktionerna ställer anklagande frågor och kräver omedelbara och tydliga svar kring händelser som kan ligga tiotals år tillbaka i tiden. Det är uppenbart att det är en bra investering för den som tänkt sig ett förtroendeuppdrag att köpa en pärm och spara alla kvitton i decennier.
Kan också tycka (i diskussionen kring svarta tjänster) att fokus ibland blivit snett. Det finns ju inte bara köpare utan också säljare. Försök få ett vettigt kvitto på torghandeln eller hitta en hantverkare som vill göra småjobb vitt. Det är klart att det går men jag tror det är att blunda för verkligheten om man inte erkänner att normen ofta varit att småjobb sker i den svarta sektorn. Det är klart att det är problematiskt och det är något som man bör försöka göra något åt. Hur kan man få fler i den privata tjänstesektorn att gå över till vita tjänster? Och det är många som de senaste veckorna suttit i glashus och glatt kastat sten.
Jag kan tycka att det ibland är problematiskt med mediedrevens logik. Perspektiv försvinner och medielogiken gör att i ett drev blir det relevant att publicera saker som bara någon dag innan inte hade varit aktuellt. Alla hetsar upp varandra och smått blir stort samtidigt som det som är stort förminskas när det blandas med småsaker.
Noterar att Vassa Eggen har börjat skriva om medieföraktet. Det tror jag är något fler bör fundera över. Och lite perspektiv i form av läsning om modern svensk politisk historia visar ju att det inte var bättre förr. Det vara bara det att förr kom politiker och tjänstemän undan på ett helt annat sätt. Det var inte bra och granskningen är överlag bra och relevant. Men att hävda att politiker skulle vara mer korrupta eller omoraliska idag, det är jag övertygad om är helt fel.
söndag 11 november 2007
I stormens centrum
Upplagd av Pär Henriksson kl. 12:18
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jag brukar inte ha mycket till övers för feministiska analyser, men i fallet Schenström undrar jag om inte mediadrevet varit extra tufft för att det handlat om en kvinna. På något sätt uppfattar gemene man det nog som extra osmakligt och omoraliskt att en kvinna i en ansvarsfull offentlig position varit rejält packad på krogen. Och därför har nog media dragit på hårdare än de skulle ha gjort om det varit en manlig statssekreterare i motsvarande situation. Det är naturligtvis närmast omöjligt att bevisa detta antagande, men jag kan ändå inte låta bli att tro att könet spelat in i detta sammanhang.
Skicka en kommentar