måndag 11 februari 2008

Europapolitik spelar roll här och nu

DNs ledarsidan är sådär bittra och fina som – tja bara DNs ledarsida kan vara – när de kommenterar moderaternas Europarapport ”Mer Sverige i Europa.” Anna Kinberg Batra har bloggat bra om det och för den som vill läsa hela rapporten finns den att hämta här (pdf-fil).

DN har fel i sak. Rapporten tar visst upp vilken betydelse EU haft för utvecklingen i Europa. Däremot – vilket Anna sade på pressträffen – handlar det om vilket perspektiv man har. Europa och EU står inför enorma utmaningar framöver. Då behöver varje europapolitiskt utspel inte inledas med en exposé över historien utan Europapolitik kan faktiskt handla om vardagsfrågor som behöver lösas här och nu.

Utmaningarna idag ser också annorlunda ut än förr. Trafficking, miljöproblem och flyktingströmmar måste hanteras samtidigt som EU gör viktiga insatser för de nya demokratierna i Öst och på Balkan. Vilket vägval Turkiet gör i framtiden spelar roll och där är moderaterna tydliga med att medlemsskapsperspektivet måste finnas med. Vad vi gör i praktisk europapolitik spelar större roll än vad vi säger i högtidstal. Det tycker jag är den viktiga lärdomen av den europeiska historien.

Inga kommentarer: