fredag 6 juli 2007

Lästips för sol och regn

Har läst lite böcker de senaste veckorna och kan tipsa om följande:

Non-fiction


The one percent doctrine av Ron Suskind
Fiasco – The American military adventure in Iraq av Thomas E. Ricks

Båda böckerna behandlar Irak. Suskind skriver initierat från Washingtons perspektiv och Washington Posts korrespondent Thomas Ricks skriver om sin tid i Irak men har också fått oväntat god tillgång till ledande amerikanska militärer och politiker. Båda böckerna är framförallt kritiska till hur den politiska ledningen i Washington planerade (eller snarare inte planerade) för ockupationen och tiden efter invasionen. Det är bitande vass kritik från ledande amerikanska militärer och framförallt Ricks bok ger en bild av en politisk ledning som var både splittrade och kortsiktig i planering och ansvarstagande.

Fiction
Edvard Finnigans upprättelse av Roslund & Hellström
Jag har läst Roslund & Hellströms tidigare böcker och inte varit så imponerad. Den är här dock väsentligt mer läsvärd. Bra dialog och trovärdigare karaktärer. Skildringen av de politiska processerna är förenklade men bidrar ändå till spänningen.

Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson
Jag tillhör dem som inte riktigt förstått Larssons storhet. Det är lite väl förenklade personporträtt och ganska grovhugget språk. Men han påminner i sina bästa stunder om en Grisham eller Dan Brown. Korta kapitel, rakt in i händelserna och effektiva utgångar. Fungerar väl i hängmattan men jag tycker nog att Roslund & Hellström skriver bättre.

A Spy By Nature av Charles Cumming
Charles Cumming har också skrivit The Spanish Game. A Spy By Nature föregår The Spanish Game och förlaget försöker lansera honom i Graham Greene och John Le Carres fotspår. Riktig där är han väl inte än men det är klart läsvärda böcker om man gillar spiongenren. Och det är klart man gör...

Själv kommer jag vara i Visby nästa vecka. Håll utkik på Almedalsbloggen där jag kommer skriva gästkrönika.

Inga kommentarer: