fredag 20 juli 2007

Lite jobb men mer läsning

Egentligen har jag semester nu men har jobbat lite i veckan ändå. Förbereder en del inför Fredriks tal i Vaxholm lördagen den 11 augusti kl 13.00 på hamnplan. Välkommen att komma dit och lyssna!

Det blir också en del efterarbete från Almedalen. Fakturor som ska attesteras och diverse bud som ska gå till rätt adresser. Allt har dock fungerat utmärkt – servicenivån från Wisby Hotel och kongresscentret Wisby Strand har varit mycket hög och de har verkligen ansträngt sig för att vi ska bli nöjda. Vilket vi också är.

Hinner dock ha lite ledigt och har bland annat läst Jan Mårtensons memoarer ”Att kyssa ett träd”. Fascinerande, om än lite ytliga betraktelser över efterkrigstiden med tyngdpunkt på 60-80-tal. Det bekräftar bilden av en socialdemokrati som gick över styr på 70-talet. När Mårtensson då skulle arrangera den stora internationella miljökonferensen 1972 i Stockholm så försökte rörelsen få alla arrangemang till Resto och andra rörelseanknutna bolag. Omsakligt. Och ett tecken på en maktfullkomlighet som ju tyvärr kom att prägla av sig i många sammanhang under 70- och 80-talen.

Har också hunnit med Lena Einhorns ”Vad hände på vägen till Damaskus?” om Jesus liv och vad som eventuellt hände efter korsfästningen. Hennes slutsats (som jag inte ska avslöja) är inte så imponerande och håller inte för en närmare granskning. Däremot är boken mycket läsvärd som en översiktlig introduktion till det samhälle där Jesus föddes och levde. Einhorn skriver väl om de olika grupperingar som fanns i ett rätt så kaotiskt samhälle.

Just nu läser jag senaste boken från John Le Carré - ”Mission Song”. Det är – som vanligt – en mycket välskriven bok och den utspelar sig i huvudsak i Centralafrika och London. Det finns få som kan skildra miljöer så insiktsfullt som Le Carré eller beskriva hur vanliga människor så lätt kan hamna i ovanliga situationer som ställer frågor kring både den egna och samhällets moral.

Inga kommentarer: