fredag 29 oktober 2010

Om mediedrev och granskning

Idag är jag intervjuad i Dagens Media, bland annat om den artikel som Expressen har om Sofia Arkelsten i dagens tidning. Jag är nu inte - som tur är - ansvarig utgivare på Expressen och jag har inga synpunkter på deras publiceringsbeslut. Det får man diskutera med Thomas Mattson ifall man känner för det.

Men jag tycker att precis som det är viktigt att diskutera gränsdragningsfrågor kring politiska företrädares relationer till omvärlden så är det viktigt att diskutera var gränsen går kring offentliga personers privatliv och hur mediedrevets logik sätter normala begrepp som rimlighet och proportioner ur spel. För den som är intresserad av drevlogik rekommenderas Anders Pihlblads utmärkta bok "Drevet går".

Man kan givetvis har synpunkter (Staffan Dopping har det) på hur Moderaterna har skött medierelationerna under denna vecka. Men jag kan konstatera och det tror jag även den erfarne Dopping håller med om att det är lättare att sitta på utsidan och ge goda råd när facit finns än att i realtid hantera den storm med ett flöde av information som uppstår när mediatrycket är som tuffast.

Det handlar i vårt fall inte om att "gömma" eller "hålla sig undan" utan om att vi vill ge så god service till journalister som möjligt. Då vill vi ha på fötterna innan vi börjar kommentera och vi vill säkerställa så långt det går att det våra företrädare säger är korrekt och att det även håller timme tre eller dag fyra. Ofta handlar det helt enkelt om att media frågar om detaljer kring saker som hände för flera år sedan. Då måste vi hinna kontrollera detta och säkerställa att vi kan ge ett bra svar. Det händer också flera journalister från samma redaktion ringer samtidigt. Då måste vi stämma av kring vem vi ska prata om vad med. Ibland har vi fler företrädare som ska kommentera samma sak och då kan de vilja stämma av med varandra. Osv. Bara som exempel.

Nåväl. Vi hade givetvis hellre ägnat veckan åt att tala om politik. Men så här är livet ibland. Fler som skriver om detta är t ex Carl B Hamilton, Widar Andersson, Nina Larsson, Thomas Hartman, Hanif Bali, Mary X Jensen, Magnus Andersson.

3 kommentarer:

Unknown sa...

http://maxalas,blogspot.com νεα απο ολη την γη ,βιντεο ,αθλητικα

Unknown sa...

http://maxalas.blogspot.com news ,video ,online sport

Khairudin sa...

thanks for the informations