fredag 7 november 2008

Synpunkter på Obamas kampanj

Alldeles för tidigt imorse var jag med i Godmorgon Sverige i SVT tillsammans med Katrine Kielos och Lena Mellin. Vi diskuterade det amerikanska valet, kampanjerna och vad man kan ta med till svenska valrörelser. Bör gå att ladda ner som pod eller se som webb-tv här. (uppdatering: här finns webbtv)

Det här var ungefär vad jag försökte säga:

Barack Obama var en unikt bra kandidat som personfierar den amerikanska drömmen och attraherar många människor i breda väljagrupper.

Obama hade rätt budskap. Han fokuserade på de samhällsproblem som väljarna tyckte var viktigast. Under primärvalen handlade det mycket om Irak och från senvåren och framåt om nedgången i ekonomin. Kanske kan man säga att valet avgjordes den 15 september när Lehman Brothers gick i konkurs och Obama visade ett lugnt och säkert ledarskap.


Han fokuserade på framtiden i en tid när väljarna längtade efter förändring. Åtta år med Bush gjorde att alla republikaner skulle haft det svårt att vinna. McCain var på många sätt den ideala kandidaten - moderat och självständig. Men i den viktigaste frågan - ekonomin - hade han inget att erbjuda väljarna som uppfattades skilja honom från Bush.

Vad kan man dra för slutsatser av hur Obama använde nätet:

Obama använde nätet som nav och knöt ihop digitala miljöer med fältorganisationen. Man kunde t ex få reda på Obama-möten i sitt eget grannkvarter, få telefonlistor eller anmäla sig att hjälpa till i kampanjen lokalt. Det är viktigt att poängtera att i grunden var Obamas styrka en klassisk stark fältorganisation. Han hade kontor på ställen i USA man aldrig hört talas om.

En sak är viktig att poängtera och som jag tror skiljer USA från Sverige. Nätaktivisterna har varit engagerade och kampanjat för Obama men de har inte haft något inflytande över policy. Detta har varit den kanske mest disciplinerade och toppstyrda kampanjen någonsin. Nätet har fångat upp entusiasm och möjliggjort för människor att stödja Obama - inte att påverka Obamas politik. I Sverige - landet av föreningsaktiva - tror jag vi har en annan kultur. Engagerar man sig vill man också kunna påverka.

Det stora engagemanget för Obama innebär inte att demokraterna säkrat majoritet för kommande år. De imponerande antal människor som stöttat Obama är lojala till individen Obama, inte till det demokratiska partiet. Eftersom Obama mötte Clinton i primärvalen så var han tvungen att bygga en egen organisation vid sidan av partiet som dominerades av Clintons vänner. Det är styrka för Obama men inte säkert till fördel för demokraterna.

Inga kommentarer: