måndag 31 mars 2008

Medias granskning av amerikanska valrörelsen

Joakim Nilsson skriver idag intressant i Expressen om att SR och SVT rapportering kring det amerikanska valet tenderar att gynna demokraterna och att republikanerna inte beskrivs på samma sätt. Jag gjorde själv en liknande analys inför presidentvalet 2004 när jag granskade hur TT bevakade Kerry respektive Bush . Slutsatserna blev desamma som de som Nilsson nu landar i. Demokraternas fördelar lyftes fram men när republikanerna skulle granskas var det nackdelarna och det som kan verka främmande i en svensk politisk kontext som markerades. Som läsare blev man inte mycket klokare eller fick någon ökad förståelse för vad som hände i USA.

Detta är ett problem. USA är ett stort och viktigt land. Som medborgare och konsumenter av public service borde vi kunna vänta oss bättre analyser av vad som händer och varför. Det grundläggande problemet tycker jag är att USA-bevakningen (och det gäller inte bara SVT eller SR) ofta är så förenklad att mediekonsumenterna inte får någon förståelse för varför republikaner eller demokrater tycker så som de gör. Amerikansk politik är inte enkel och det krävs att den som ska bevaka orkar sätta sig in i frågor, kan amerikansk historia och förmår avstå från att alltid utgå ifrån en svensk kontext som inte är applicerbar på den amerikanska politiken. Man ska beskriva för en svensk publik men man kan inte alltid utgå ifrån att allt fungerar på samma sätt i USA som i Sverige.

Det positiva som hänt är att nätet och distributionen av amerikanska tidskrifter och tidningar förbättrats så att man faktiskt själv kan följa det amerikanska valet utan att behöva gå via svensk media. Det är väl dock relativt få som orkar och har intresse av att göra detta och ingen ursäkt för bristerna i bevakningen. Dock är ett tips för alla som är intresserad Real Clear Politics som dagligen samlar de bästa länkarna från amerikansk media kring presidentvalet.

När det gäller graden av uppmärksamhet (och inte vinkeln) så är det väl iofs självklart att det demokratiska primärvalet är mer intressant nu eftersom där fortfarande pågår en kamp om nomineringen. Men det ska bli intressant att se hur bevakningen blir efter konventen.

Inga kommentarer: