måndag 30 juni 2008

Om Expressen och opinionsbildning på nätet

Expressen håller nu på med en mejlbombningskampanj mot riksdagsledamöterna då tidningen tycker att de röstat fel i frågan om signalspaning. Det får Expressen göra om de tror att det tjänar deras sak.

I sin iver att vara moderna så tror jag dock att de helt har missat poängen med sociala medier. Opinionsbildning i sociala medier handlar inte om att störst eller flest ger bäst effekt. Snarare handlar det om att enskilda individer och mindre grupper av individer med samma mål och intresse kan samordna sig och arbeta mot ett gemensamt mål. De brev som gjort avtryck på mig i den här debatten har inte varit de standardiserade som kommer i mängder utan det är de betydligt färre som kommer men som är personligt skrivna. När en individ har tagit sig tid att skriva själv och framför sina åsikter så får det ett större värde och dessa får givetvis också svar.

Låt oss ta en analog jämförelse: I alla tider har det samlats in namnunderskrifter till diverse uppror. Dessa är inte oviktiga men jag vågar påstå att mottagaren (oavsett om det är ett parti, organisation eller ett företag) tar 50 personligt skrivna fysiska brev på större allvar än 1 000 namnunderskrifter. Samma sak gäller på nätet.

Snarare riskerar Expressens insatser att sänka genomslaget för det gräsrotsengagemang vi sett hittills. Kjell Höglund skriver väl om detta i Dagens Media.

2 kommentarer:

Scaber Nestor sa...

Fem myror är fler än fyra elefanter.

Med detta menar jag att det är livsfarligt att ignorera dom som inte är vältaliga, de som har en ståndpunkt men som av olika skäl väljer att ta den kvantitativa vägen.

Visst känns det bättre för dig och jag måste erkänna att jag också får ut mer av ett välskrivet brev än av 30 personer som säger "jag håller med".

Tillbaka till sakfrågan.
Nu har ni ett stort antal bloggare och opinionsbildare samt i dagsläget snart 100.000 personer som bara "håller med", är det verkligen värt att ignorera så många människor?


Vi har en representativ demokrati i detta landet, vart fjärde år väljer vi vilka partier (och några personvalda riksdagspersoner) som ska representera oss.

I SIFO-mätningen förra veckan fanns det bara 3 partier vars väljare ansåg att FRA-lagen var bra, moderater och folkpartister kom precis över 50% som ansåg att FRA-lagen var bra.

Känner du på fullt allvar att ni (alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet) representerar folkviljan i detta fallet?

tobbo sa...

Dessutom framstår expressen som vanligt lite efterblivet. Vad gjorde de innan omröstningen? Så dags nu liksom.. ;)