måndag 30 juni 2008

Om Expressen och opinionsbildning på nätet

Expressen håller nu på med en mejlbombningskampanj mot riksdagsledamöterna då tidningen tycker att de röstat fel i frågan om signalspaning. Det får Expressen göra om de tror att det tjänar deras sak.

I sin iver att vara moderna så tror jag dock att de helt har missat poängen med sociala medier. Opinionsbildning i sociala medier handlar inte om att störst eller flest ger bäst effekt. Snarare handlar det om att enskilda individer och mindre grupper av individer med samma mål och intresse kan samordna sig och arbeta mot ett gemensamt mål. De brev som gjort avtryck på mig i den här debatten har inte varit de standardiserade som kommer i mängder utan det är de betydligt färre som kommer men som är personligt skrivna. När en individ har tagit sig tid att skriva själv och framför sina åsikter så får det ett större värde och dessa får givetvis också svar.

Låt oss ta en analog jämförelse: I alla tider har det samlats in namnunderskrifter till diverse uppror. Dessa är inte oviktiga men jag vågar påstå att mottagaren (oavsett om det är ett parti, organisation eller ett företag) tar 50 personligt skrivna fysiska brev på större allvar än 1 000 namnunderskrifter. Samma sak gäller på nätet.

Snarare riskerar Expressens insatser att sänka genomslaget för det gräsrotsengagemang vi sett hittills. Kjell Höglund skriver väl om detta i Dagens Media.

onsdag 25 juni 2008

Obama har fördel av rätt frågor i debatten

Gallup har nyligen publicerat en undersökning som visar att Barack Obama har fördel över John McCain när väljarna får säga vilka frågor som är viktigast och vilken kandidat som de tror bäst kan hantera respektiva fråga.


När det handlar om vilken fråga som är viktigast i höstens val så toppar energifrågor, ekonomin och Irak listan.

När det gäller energi och ekonomi har Obama ett tydligt övertag och även när det gäller frågan om Irak så är läget jämt mellan Obama och McCain. Den starkaste frågan för McCain är terrorism och sannolikt kommer hans kampanj att försöka koppla ihop frågan om Irak med frågan om terrorism för att därmed få ett övertag gentemot Obama. Jag skulle också tippa att frågan om sjukvården som idag är den fjärde viktigaste frågan för väljarna och där Obama har väsentligt större stöd än McCain är en fråga som kan bli viktig för Obama gentemot de väljargrupper där han annars haft svårt att nå ända fram. Spelar han den frågan rätt och kan hitta en smart roll för Hillary Clinton så kan det bli avgörande för de mittenväljare som annars kan tänka sig att rösta på John McCain.




måndag 23 juni 2008

Lästips om sociala medier

Martin Lindvall skriver bra om sociala medier i en replik i Dagens Media.

Om signalspaning och opinionsbildning på nätet

Idag har jag intervjuats av Dagens Media (lär komma upp på deras sajt så småningom (edit:
finns nu här - direktlänk) angående det interna meddelande jag skickade i förra veckan och som läckt till bl a Politikerbloggen. Att svara på frågor kring det är oproblematiskt – att vi som tjänstemän ska vara lojala med vår arbetsgivare och särskilt i en fråga där det finns en mycket tydlig partilinje är självklart. Man kan givetvis tycka vad man vill, men har man valt att arbeta för moderaterna så kan man inte engagera sig mot en tydlig partilinje. Inte så märkligt.

Talade dock längre med Dagens Media om hur jag ser på vad bloggarna och sociala medier har inneburit inför riksdagens beslut om en ny signalspaningslag. Jag tror inte att bloggare eller t ex Facebook-grupper har påverkat processen i riksdagen i någon större utsträckning. Däremot har nätets dynamik och räckvidd varit avgörande för mobilisering och administration av det engagemang som finns bland de som varit motståndare till den nya lagen. Genom nätet har man snabbt kunna koordinera alltifrån e-postkampanjer till fysiska möten och demonstrationer. Bra webbvideos har producerats och spridits effektivt. Det är en revolution jämfört med för tio år sedan. Engagemanget i dagsaktuella frågor sprids nu oerhört snabbt och når en intensitet som aldrig hade varit möjlig utan nätet som nav för engagemanget.

Det som jag personligen är lite förvånad över är hur sent engagemanget vaknade. Riksdagen röstade om lagen redan för ett år sedan och det var ingen hemlighet att den skulle upp i riksdagen igen förra veckan. Om frågan nu är så superviktig och avgörande som det påstås – varför har så få kontakter tagits under ett års tid? Ingen – vare sig extern eller intern – har kontaktat mig under ett års tid i den här frågan. Första mailet kom en vecka innan omröstningen. Jag vet att det funnits enstaka bloggare som skrivit om det löpande men framförallt de politiskt engagerade i partierna och de engagerade på de stora redaktionerna bör kanske fundera lite över effektiviteten i insatserna. Edit: Joakim Jardenberg skriver om det här.

måndag 16 juni 2008

Märkliga rykten kring FRA och moderaterna

Nu pågår en intensiv debatt kring det förslag om signalspaning som riksdagen ska besluta om på onsdag. Det är bra. Dock förekommer en hel del rykten och felaktigheter i debatten. I bloggosfären sprids nu ett rykte om att moderaterna skulle utesluta medlemmar som inte delar regeringens uppfattning i frågan. Det är givetvis ett rykte helt utan grund. Moderaterna vare sig vill eller kan utesluta någon på sådana grunder.

fredag 13 juni 2008

Smart rekrytering

Mahir rekryterar konsult från radion för att arbeta med ljud. Det tror jag är smart tänkt. Har själv funderat mycket över detta. Det finns stora möjligheter i bilder och ljud som idag inte används. Bild-pr börjar utvecklas och fler och fler tänker i de banorna men ljud är något som jag är övertygad om att det finns stor potential i. Jag tror man ska tänka där precis som när man förhållar sig till digitala kanaler - har man något, t ex ett arrangemang: se då till att det kan förpackas och spridas i så många kanaler som möjligt och vara intressant att använda för så många som möjligt.

Obama och sociala medier

PM Nilsson skriver intressant om Obamas förhållande till sociala medier. "Hierarkin fungerar inte längre ensam som trovärdig plattform, inte ens om den som sitter på toppen är vald, tillsatt av högre makter eller har stora tryckpressar i ryggen. Den enda positionen som egentligen fungerar är den ständigt kommunikativa, omprövande, ärliga och lyssnande.
Vad Obama upptäckte var att de sociala medierna helt enkelt är de bästa kanalerna för en demokrati som just nu vinner folks gillande."

torsdag 12 juni 2008

TV4 har en del att utveckla

Såväl Aftonbladet som DN skriver idag bra om TV4s usla sändningar från fotbolls-em. Jag tycker kommentatorerna under match fungerar bra men att sändningen från "studion" i Kungsträdgården är bland det sämsta jag sett när det gäller sportsändningar. Förvirrat, platt, tillgjort folkligt och med reklamavbrott som är längre än själva matchen. Ett tips - lär av hur Nora Strandberg och Canal Plus jobbar med studion i Stockholm i samband med Premier League sändningarna. 

tisdag 10 juni 2008

Wallmark svarar LO

Hans Wallmark skriver ett utmärkt svar på SVT Opinion om LO:s och socialdemokraternas kampanjmetoder. Det intressanta med reaktionen från LO och (s) är hur de så gärna vill begränsa sin kampanj till att stanna i reklamuttrycken. Det är obekvämt för dem när deras egen kampanj diskuteras utanför de kontrollerade uttrycken. De undviker att svara i sak och verkar själva nervösa över sitt val av kanal och målgrupp. Läs Wallmark - han formulerar det bättre än mig.

måndag 2 juni 2008

Opinionsläget i USA

När det nu (nästan) är klart att det blir Barack Obama som möter John McCain i höstens val kan det vara intressant att titta på hur opinionen ser ut när Gallup ställer de två mot varandra.

Jag tror man kan dra några slutsatser:
1. John McCain är republikanernas bästa tänkbara kandidat. Han attraherar betydligt fler än vad republikanerna gör och än så länge har demokraterna inte lyckats klistra honom vid Bush (vars förtroendesiffror befinner sig i källaren).
2. Demokraternas utdragna strid mellan Obama och Clinton verkar inte ha lett till att McCain har kunnat öka under den senaste månaden.
3. Det är svårt att säga vad dessa siffror egentligen säger om hösten. Först när Obama är klar kommer väljarna tydligt att ta ställning mellan de båda kandidaterna. T ex tror jag att konventen i augusti/september kommer att kunna förändra opinionsläget rejält.
4. Det faktum att McCain nu seglat fram utan att behöva mötas av kritisk granskning (demokraterna har bekämpat varandra) gör också att det är ett annat opinonsläge vi kommer att få se framåt hösten när demokraterna riktar fokus mot McCain och republikanerna.
5. Förutsättningarna för en tight och spännande valrörelse finns på plats.

Pressträff kring fortsatt förnyelse

Idag har vi haft pressfika med Fredrik Reinfeldt och Schlingmann angående det samråd som pågått under våren kring moderaternas fortsatta förnyelse. Sammanfattning av svaren finns att hämta här (som pdf). Imorgon kan man också se Schlingmann i Nyhetsmorgon i TV4 kl 08.45 kring samma ämne.