måndag 21 april 2008

McCain kan vinna i november

Ibland kan man få för sig att det amerikanska valet handlar om hurvida Hillary Clinton eller Barack Obama ska få flytta in i Vita Huset i slutet av januari 2009. Om jag skulle lyfta fram en enda slutsats av mina möten med såväl journalister som företrädare för demokrater och republikaner i Washington DC i förra veckan så kommer det att bli en mycket mycket jämn valrörelse. Och att det inte alls är osannolikt att John McCain går vinnande ur den.

John McCain har en väl fungerande kampanjorganisation, han har tiden på sin sida och han har stöd av vad som är kanske en av världens mes väl fungerande kampanjmaskiner – Republican National Committee (RNC) - som nu ställer sina resurser till McCains förfogande i god tid innan konventet.

Avgörande kommer att vara ifall demokraterna lyckas välja en kandidat innan konventet i slutet av augusti och om den kandidaten lyckas ena demokraterna på den korta tid som återstår till valet i november. Det är ingen liten apparat som ska koordineras. Pengar ska samlas in, konfliktlinjer mot McCain ska dras upp, fältorganisationer måste trimmas i viktiga delstater, Democrat National Committee (DNC) ska samordnas med kandidatens kampanjorganisation och inte minst kandidaten själv ska förmå ställa om från primärval till verklig valrörelse.

(Uppdaterad - noterar att Carl Melin skriver om detta också)

Inga kommentarer: