måndag 29 oktober 2007

Socialdemokratins problem

En sak slår mig när jag ser hur socialdemokraterna reagerat på Hatts artikel. De har genuina problem med sin partikultur.

Låt mig citera:

Så här skriver Arne Kjörnsberg, tidigare s-riksdagsledamot och någon form av socialdemokraternas etikexpert. "Här är några - svikare, avfälling, avhoppare, förrädare, quisling, kolloboratör, renegat, överlöpare. Välj själv vilket du tycker passar bäst!"

Bombastiska Peter Hultqvist, nuvarande s-riksdagsledamot, skriver att "Ibland har intellegenta och trendkänsliga människor som haft för svag ideologisk kompass haft för enkelt att ta sig fram. Här finns det anledning till självkriktik inom socialdemokratin !"

Bengt Silfverstrand, tidigare långvarig riksdagsledamot, skriver om "Greger Hatts politiska prostitution" och att "Mot bakgrunden av att Greger Hatt gynnats och götts av socialdemokratin och sedan under ytterst krystade motiveringar hoppat över till (m)otståndarsidan så är hans avhopp ingenting mer eller mindre än rena förräderiet"

Det är i alla fall uppenbart att socialdemokratin inte har ambitionen att vara ett öppet och modernt parti. Istället ska alla in i ledet och alla avvikande åsikter stämplas ut. Jag tror det är ett av huvudskälen till att socialdemokraterna kommer att misslyckas med sin förnyelse och varför de kommer att misslyckas med att vinna väljarnas förtroende i valet 2010.

Inga kommentarer: