måndag 1 december 2008

Intressant om Obamas seger

Jonas Hellman på Prime PR har skrivit en bra analys av varför Obama vann. Finns att hämta här (pdf-fil).

"1. George Bushs impopularitet
Med en extremt impopulär republikansk president i Vita huset hade demokraternas kandidat ett automatiskt övertag. John McCain gjorde sitt bästa för att distansera sig från Bush, men Obama hade ett bättre utgångsläge.
2. Finanskrisen
Väljarna gav republikanerna skulden för landets dåliga ekonomi vilket gynnade Obama. McCains uttalande att USA:s ekonomi skulle vara "fundamentalt sund" var förödande för honom. Efter att finanskrisen bröt ut låg han efter i alla opinionsmätningar.
3. Demografiska förändringar
USA:s befolkning ökar och störst är ökningen i de grupper som tenderar att rösta på demokraterna. Obama vann stort både bland fattiga latinos och bland högutbildade storstadsbor. McCain vann stort bland vita män i mellanvästern, "det gamla USA".
4. Obamas personliga egenskaper
Obamas kampanjupplägg skulle knappast ha fungerat utan Obamas personliga egenskaper. Det låg i tiden med en president som inte är en vit man. Till skillnad från exempelvis Hillary Clinton utgör han ett brott med det gamla. Hans skicklighet som talare gör att han förmår engagera. Samtidigt har han en självkontroll som bidrog till att han höll hela vägen i mål. Motståndarna lyckades aldrig riktigt sätta dit honom. Han var helt enkelt rätt typ av kandidat för årets presidentval. "

Inga kommentarer: