onsdag 12 november 2008

Sahlin driver upp tonläget i debatten

När Barack Obama vann valet i USA så hyllades han av Mona Sahlin. Hon hoppades att han "kan lära oss i Europa hur man skapar hopp, lust och engagemang för politik"

Uppenbarligen har just Sahlin en del att lära. I Ekot igår hävdade Sahlin att regeringens arbetslinje är "satanisk".

"Det är bara ett uttryck för hur misslyckad och satanisk som regeringens så kallade arbetslinje är. Färre omfattas. Färre har råd. Färre får en rimlig nivå. Färre får del av aktiva åtgärder. Det är sataniskt, elakt och väldigt konservativt."

Satanisk? Menar hon allvar? Är det det tonläge som Mona Sahlin vill ska prägla svensk politik? Är det det som skapar lust, hopp och engagemang för politik? Det ligger rätt långt från Obamas ambition att driva en valkampanj utan överdrivna angrepp och onödigt högt tonläge. Men Sahlin - hon drar till med "satanisk" om en arbetslinje som handlar om att ge människor en möjlighet att stå på egna ben och försörja sig och sin familj. Som infördes för att bryta med det utanförskap som uppstod när Mona Sahlin själv satt i en regering som gett upp hoppet och använde arbetsmarknadspolitiska åtgärder och förtidspensionering för att dölja människor i statistiken.

Om Sahlin använder "satanisk" två år före valet så kan man ju fundera över vilka begrepp och vilket tonläge hon planerar för till valrörelsen.

(Även SvDs ledarblogg skriver kring detta)

1 kommentar:

Björn sa...

Socialdemokraterna tycker att det tak de själva satt i a-kassan är sataniskt. 680 kr/dag som maxersättning gällde när de borgerliga tog över 2006. Det var alltså inte sataniskt när sossarna hade detta tak, men samma sak är satanisk när alliansen gör det.
Tydligen har Mona valt ett ord för att få en pseudodebatt runt skarpa ord. Ett sätt att ge medierna något att tala om runt en fråga där hon kan vinna röster. Listigt.