söndag 2 november 2008

Nu är Obama nära Vita Huset

Nu är Obama mycket nära att bli nästa president. Det ska mycket till om McCain ska lyckas ta igen Obamas försprång. Just nu talar ingenting för det. För även om McCain ökat något i de nationella mätningarna så ökar Obama i de viktig delstaterna och valet i USA handlar ju (vilket Gore lärde sig...) om elektorsröster. 


Här i Washington DC verkar alla ha diskonterat en seger för Obama. Till och med republikanerna talar om Obama som vinnare på tisdag och redan har diskussionen om McCains kampanj kommit igång. Valde han rätt strategi? Den stora frågan för republikanerna är också vilket vägval de ska göra för framtiden. Den republikanska basen krymper och åren med Reagan och Bush 1&2 när man varit lika stora som demokraterna verkar vara över. En växande professionell medelklass och allt fler latinamerikaner gör att demokraterna ökar för varje år som går. Min gissning är att det finns tillräcklig insikt hos republikanerna för att inse att val i USA avgörs i mitten - det räcker inte att bara expandera basen. 

Om Obama vinner så kommer han få brottas med höga förväntningar i kombination med en ekonomi som blir sämre för varje dag som går. Det är inget bra utgångsläge för en kandidat som utlovat reformer. Sannolikt kommer Obama under det första året få fokusera på ekonomin och krigen i Irak och Afghanistan. Det är troligt att han - i alla fall inledningsvis - kommer att regera som han kampanjat. Dvs försiktigt och långsiktigt. Jag tror inte man ska vänta sig stora reformer under det första året även om han skulle vinna så tydligt att det kan tolkas som ett starkt mandat. 


Inga kommentarer: