fredag 28 november 2008

Aftonbladet bloggar från Framtidskonventet

Aftonbladets Johanna Melén bloggar direkt ifrån vårt Framtidskonvent.

torsdag 27 november 2008

Pressträff med Gunilla Carlsson och Per Schlingmann

Pressträff om biståndspolitik med Gunilla Carlsson och Per Schlingmann.



Video - tyvärr utan ljud.

Gunilla och Per






Enskilda intervjuer utanför eftersom brandlarmet gick...

Följ moderaternas Framtidskonvent

Fredag-lördag har moderaterna Framtidskonvent. Det kan man följa här.

tisdag 25 november 2008

Alliansen har nya vänner

Idag lanserades Alliansens Vänner. Det är ett enskilt initiativ som tagits av vänner till Alliansen som gillar vad vi gör och som vill att Allians för Sverige får fortsatt förtroende i valet 2010. Jag tycker det är bra med engagemang och jag gillar särskilt att det är ett enskilt initiativ och inte något som vi hittat på. Ju fler som på olika sätt vill engagera sig för Allians för Sverige, desto bättre.

torsdag 13 november 2008

Gudmundson om Skuggutredningen

En av Sveriges vassaste skribenter - Per Gudmundson - har idag en belysande och välskriven artikel om den sk Skuggutredningen på SvD ledarsida. Skuggutredningen tillsattes som alternativ till statens kulturutredning. I grunden är konceptet rätt kul och kan förhoppningsvis bidra till mer debatt även utanför kultursidorna.

Men som Gudmundson påpekar verkar Skuggutredningen fast i en ideologisk föreställningsvärld som inte stämmer med verkligheten: "Att kulturen under Alliansen får en större del av budgeten än någonsin tycks ingen ha märkt."

Gudmundson konstaterar också att: "Var fjärde förslag ser kultur­politiken som en resursfråga, och efterlyser därför ökat stöd. Så mycket vet man. Exakt hur mycket mer pengar som behövs för ”en ledande kulturnation” har man dimmigare föreställningar om. Varianter av ”dubbelt”, ”minst dubbelt” och ”dubblera” är dock återkommande önskemål.Några vill att den statliga kulturpotten ska vara lika stor som idrottens. Efter att ha läst alla dessa förslag är jag villig att gå kulturfolket till mötes på den punkten. Å andra sidan vet jag att idrotten bara får ungefär en av kultur- och idrottsministerns ca tio miljarder."

onsdag 12 november 2008

O-baren 3 december

Den 3 december kl 18.00 på O-baren i Stockholm ska jag medverka i en diskussion om Obamas kampanj och vad vi kan göra i valrörelserna här i Sverige som arrangeras av Cohn & Wolfe.

Sahlin i märkligt sällskap

Mona Sahlin hämtar sina begrepp från märkliga ställen. En annan som använt begreppet "satanisk" är Moskvas borgmästare som stoppade en HBT-parad häromåret med argumentet att den är "satanisk".

Sahlin driver upp tonläget i debatten

När Barack Obama vann valet i USA så hyllades han av Mona Sahlin. Hon hoppades att han "kan lära oss i Europa hur man skapar hopp, lust och engagemang för politik"

Uppenbarligen har just Sahlin en del att lära. I Ekot igår hävdade Sahlin att regeringens arbetslinje är "satanisk".

"Det är bara ett uttryck för hur misslyckad och satanisk som regeringens så kallade arbetslinje är. Färre omfattas. Färre har råd. Färre får en rimlig nivå. Färre får del av aktiva åtgärder. Det är sataniskt, elakt och väldigt konservativt."

Satanisk? Menar hon allvar? Är det det tonläge som Mona Sahlin vill ska prägla svensk politik? Är det det som skapar lust, hopp och engagemang för politik? Det ligger rätt långt från Obamas ambition att driva en valkampanj utan överdrivna angrepp och onödigt högt tonläge. Men Sahlin - hon drar till med "satanisk" om en arbetslinje som handlar om att ge människor en möjlighet att stå på egna ben och försörja sig och sin familj. Som infördes för att bryta med det utanförskap som uppstod när Mona Sahlin själv satt i en regering som gett upp hoppet och använde arbetsmarknadspolitiska åtgärder och förtidspensionering för att dölja människor i statistiken.

Om Sahlin använder "satanisk" två år före valet så kan man ju fundera över vilka begrepp och vilket tonläge hon planerar för till valrörelsen.

(Även SvDs ledarblogg skriver kring detta)

måndag 10 november 2008

Kraven på en stabschef i Vita Huset

Newsweek har en intressant intervju med Andy Card, som var stabschef åt Bush, om hur stabschefsrollen i Vita Huset fungerar. Inte utan att man känner igen en del även från svensk politik. Ett dygn har sina givna begränsningar och gör att man måste prioritera. Cards resonemang kring "needs versus wants" är intressanta. "I imposed the same test on everyone: the test of needs versus wants. You have to make sure you address needs, but you can't address wants, because they'll crowd out the time for the needs."

Karl Rove om hur Obama vann

  • "So how did Barack Obama win? Some of it was fortune: He was a fresh, gifted, charismatic leader who emerged at just the moment that people yearned for something entirely new.
  • Some of it was circumstance: The October Surprise arrived a month early and framed the election in the best possible way for Mr. Obama (and the worst possible way for John McCain).
  • Some of it was thoughtful positioning: His themes of bipartisanship and a readiness to tackle the country's pressing challenges were enormously attractive, especially when delivered with hope and optimism.
  • And some of it was planning and execution: The Obama campaign, led by the two Davids -- Plouffe, the manager, and Axelrod, the strategist -- carefully built a powerful army of persuasion aimed at accomplishing two tasks."

Läs hela artikeln i Wall Street Journal.

söndag 9 november 2008

Om Obamas kampanj i DN

Idag är jag intervjuad i DN ang Obamas kampanj. 

lördag 8 november 2008

Gunilla Sjöberg talar om hur vi ska vinna val




Västerås

Bruksortskonferens i Västerås

Idag har vi bruksortskonferens i Västerås. Ett 40-tal deltagare är samlade för att diskutera hur vi kan arbeta i orter som ofta präglas av att socialdemokraterna har dominerat, näringslivet har en historia av tillverkningsindustri och invånarantalet minskar. Själv ska jag prata om förutsättningarna för opinionsbildning och hur vi kan vinna val i fler delar av Sverige.

Posted with LifeCast

fredag 7 november 2008

Synpunkter på Obamas kampanj

Alldeles för tidigt imorse var jag med i Godmorgon Sverige i SVT tillsammans med Katrine Kielos och Lena Mellin. Vi diskuterade det amerikanska valet, kampanjerna och vad man kan ta med till svenska valrörelser. Bör gå att ladda ner som pod eller se som webb-tv här. (uppdatering: här finns webbtv)

Det här var ungefär vad jag försökte säga:

Barack Obama var en unikt bra kandidat som personfierar den amerikanska drömmen och attraherar många människor i breda väljagrupper.

Obama hade rätt budskap. Han fokuserade på de samhällsproblem som väljarna tyckte var viktigast. Under primärvalen handlade det mycket om Irak och från senvåren och framåt om nedgången i ekonomin. Kanske kan man säga att valet avgjordes den 15 september när Lehman Brothers gick i konkurs och Obama visade ett lugnt och säkert ledarskap.


Han fokuserade på framtiden i en tid när väljarna längtade efter förändring. Åtta år med Bush gjorde att alla republikaner skulle haft det svårt att vinna. McCain var på många sätt den ideala kandidaten - moderat och självständig. Men i den viktigaste frågan - ekonomin - hade han inget att erbjuda väljarna som uppfattades skilja honom från Bush.

Vad kan man dra för slutsatser av hur Obama använde nätet:

Obama använde nätet som nav och knöt ihop digitala miljöer med fältorganisationen. Man kunde t ex få reda på Obama-möten i sitt eget grannkvarter, få telefonlistor eller anmäla sig att hjälpa till i kampanjen lokalt. Det är viktigt att poängtera att i grunden var Obamas styrka en klassisk stark fältorganisation. Han hade kontor på ställen i USA man aldrig hört talas om.

En sak är viktig att poängtera och som jag tror skiljer USA från Sverige. Nätaktivisterna har varit engagerade och kampanjat för Obama men de har inte haft något inflytande över policy. Detta har varit den kanske mest disciplinerade och toppstyrda kampanjen någonsin. Nätet har fångat upp entusiasm och möjliggjort för människor att stödja Obama - inte att påverka Obamas politik. I Sverige - landet av föreningsaktiva - tror jag vi har en annan kultur. Engagerar man sig vill man också kunna påverka.

Det stora engagemanget för Obama innebär inte att demokraterna säkrat majoritet för kommande år. De imponerande antal människor som stöttat Obama är lojala till individen Obama, inte till det demokratiska partiet. Eftersom Obama mötte Clinton i primärvalen så var han tvungen att bygga en egen organisation vid sidan av partiet som dominerades av Clintons vänner. Det är styrka för Obama men inte säkert till fördel för demokraterna.

torsdag 6 november 2008

Kommenterar Obama och McCain

Imorgon är jag med i SVT1 kl 07.15 och kommenterar det amerikanska valet.

Posted with LifeCast

onsdag 5 november 2008

Valvaka i Washington




Alexander Armiento och Johan Norberg

En glad Fores-Martin




Från House of Sweden

tisdag 4 november 2008

Bättre video från Manassas

Någon har lagt upp en bättre video på Youtube från Manassas där Barack Obama talade inför vad som verkar ha varit närmare 100 000 personer. Länk här.


För oss tog det 4 timmar att åka vad som borde tagit 1 timme... 

Nu har både Obama och McCain röstat. Obama är i Chicago och McCain är ute och kampanjar. Själv ska jag förbereda inför kvällens valvaka på House of Sweden (Sveriges ambassad) i Washington där jag ska vara med i TV4 och kommentera kampanjerna. 

Sveriges Radios studio i Georgetown, Washington


Jag kommenterade kampanjerna tillsammans med Carl Melin från socialdemokraterna och pr-konsulten Erik Lakomaa.

Uppdaterad: och via den här länken kan man lyssna på inslaget. 

Video nr 2 från Obama i Manassas

Video från Obama i Manassas

Obama i Manassas




Obama talar inför 80.000 i Manassas, Virginia




Sista mötet, kväłlen före valet. Obama talade 22.30 och människor hade köat sedan före 17.00.

måndag 3 november 2008

Strobe Talbott på The Brookings Institution




Sir David Manning, Strobe Talbott, Thomas Mann, Karin Pettersson

Peter Wallison på American Enterprise Institute




Peter Wallison var tidigare rådgivare till Reagan.

Vart går republikanerna?

Paul Krugman skriver idag i New York Times om framtiden för republikanerna ifall Obama vinner imorgon. Jag är inte riktigt lika övertygad som Krugman om att de är dömda att fortsätta utvecklas i sekteristisk riktning. Möjligen blir det den första reaktionen, men många republikaner jag träffat talar om behovet av att återupprätta den republikanska basen i mitten av den amerikanska väljarkåren. 

Obama leder stort i senaste USA Today undersökningen

USA Today rapporterar nu att Obama leder över McCain med 53 procent mot 42 procent. 

Jag kommenterar i TV4 och Sveriges Radio från USA

Jag ska vara med i två valvakor och kommentera från Virginia och Washington DC.


På tisdag ca 17.00 (svensk tid) är jag med i Studio Ett i P1 från Virginia där vi är och besöker vallokaler.

På onsdag morgon ca 04.45 (svensk tid) är jag med i TV4:s valvaka från House of Sweden i Washington DC där det är valvaka och TV4 har sin studio. 

söndag 2 november 2008

Vad som väntar Obama ifall han vinner

David Ignatius har en läsvärd kolumn i Washington Post om vad som väntar Obama ifall han vinner. Inte den lättaste start man kan tänka sig.  



Jurek Martin från Financial Times


Nu har vi träffat Jurek Martin, som skrivit för Financial Times sedan 1966 och som följt amerikansk politik i 24 år.

Han kallade det här valet för "the most interestering election, ever". Han hade också en rad synpunkter på amerikansk journalistik. 

1. Journalistiken har blivit mer ideologisk under de senaste åren.
2. Undersökande journalistik från fältet förekommer mer sällan nuförtiden. Istället koncentreras allt kring kandidaterna. Journalister idag förlitar sig för mycket på opinionsundersökningar istället för att göra egna reportage och hitta egna vinklar. Det gör att stora delar av USA inte täcks när valet bevakas. 
3. Journalisterna har blivit en del av etablissemanget. 
4. Digitala medier och bloggande har fördelar men gör också att journalister inte ägnar tillräcklig tid åt att tänka och intervjua utan skriver eller rapporterar så fort de har möjlighet. 

Det är inte bara presidentval utan också många lokalval på tisdag




Skylt i Georgetown.

Fler läsvärda bloggare från Fokus resa till USA

Det är inte bara jag som bloggar från Fokus resa till USA. Även socialdemokraternas Johan Sjölander och Roger Mörtvik från TCO bloggar. 

Nu är Obama nära Vita Huset

Nu är Obama mycket nära att bli nästa president. Det ska mycket till om McCain ska lyckas ta igen Obamas försprång. Just nu talar ingenting för det. För även om McCain ökat något i de nationella mätningarna så ökar Obama i de viktig delstaterna och valet i USA handlar ju (vilket Gore lärde sig...) om elektorsröster. 


Här i Washington DC verkar alla ha diskonterat en seger för Obama. Till och med republikanerna talar om Obama som vinnare på tisdag och redan har diskussionen om McCains kampanj kommit igång. Valde han rätt strategi? Den stora frågan för republikanerna är också vilket vägval de ska göra för framtiden. Den republikanska basen krymper och åren med Reagan och Bush 1&2 när man varit lika stora som demokraterna verkar vara över. En växande professionell medelklass och allt fler latinamerikaner gör att demokraterna ökar för varje år som går. Min gissning är att det finns tillräcklig insikt hos republikanerna för att inse att val i USA avgörs i mitten - det räcker inte att bara expandera basen. 

Om Obama vinner så kommer han få brottas med höga förväntningar i kombination med en ekonomi som blir sämre för varje dag som går. Det är inget bra utgångsläge för en kandidat som utlovat reformer. Sannolikt kommer Obama under det första året få fokusera på ekonomin och krigen i Irak och Afghanistan. Det är troligt att han - i alla fall inledningsvis - kommer att regera som han kampanjat. Dvs försiktigt och långsiktigt. Jag tror inte man ska vänta sig stora reformer under det första året även om han skulle vinna så tydligt att det kan tolkas som ett starkt mandat.