torsdag 21 augusti 2008

Varför McCain snart leder över Obama

SF Gate har en närmast hysteriskt intressant artikel kring varför John McCain nu snart är ikapp Barack Obama i opinionsmätningarna.

"Lakoff isn't alone in his assessment that Obama needs to step up his game, hone his message and sharpen his contrasts with McCain as he heads into the final sprint after next week's Democratic National Convention in Denver. "

Mycket står på spel för Obama när nu konventet snart inleds i Denver. Sällan har väl ett konvent haft potential att kunna spela en så viktig roll som nu. Obama måste helt enkelt ta tillfället i akt att återta initiativet i valrörelsen.

1 kommentar:

Donkeyman sa...

När man skall bedöma Obamas chanser gentemot McCain måste man helt glömma den demokratiska nominationskampen.

Därför att i "det riktiga" valet är det en helt annan matematik som gäller. I den demokratiska nominationen gällde proportionell fördelning av delegaterna. Obama vann genom att använda en helt ny taktik baserad på stor entusiasm bland valarbetarna samt att man "inte gav upp" stater man ändå skulle förlora.

Obamas kampanj jobbade målmedvetet på att minimera förlusten i var enda valkrets där man var chanslös. Medan Hillary jobbade mer traditionellt. Körde hårt där hon kände sig säker - och övergav hopplösa stater och kretsar.

Obamas kampanj kommer helt säkert att stå som modell för de tävlande vid nästa korsväg om 4 år.

MEN - i det riktiga presidentvalet är det "winner takes all" som gäller. Och den matematiska verkligheten säger att det är ett fåtal "swing states" som avgör. Man kan till och med koka ned det hela till att den som vinner två av staterna Ohio, Pennsylvania och Florida också kommer att vinna valet. Såvida det inte sker ett jordskred.

Och det var här som Hillary stod som starkast. Jag säger inte att Obama inte kan slå McCain - för det kan han. Men antagligen hade Hillary haft långt större chans.

Glöm inte att val inte bara avgörs av antalet röster. De avgörs också av hur valsystemet är konstruerat. Vad har USA, UK och Norge gemensamt: Jo, den som förlorade valet räknat i antalet röster vann valet räknat i antalet mandat. Och regerar därmed.

Demokrati är inte så enkelt som att majoriteten styr. På min blogg www.nordens-paris.blogspot.com har jag flera artiklar om dessa ting. Bland annat: http://nordens-paris.blogspot.com/
2008/05/hillary-och-obama.html