tisdag 26 augusti 2008

Valet av Biden handlar om tiden efter konventet

Den senaste Gallupmätningen visar att både Barack Obama och John McCain nu får 45 procent i opinionen. Den är gjord efter valet av Joe Biden som Obamas kandidat till vicepresident. Gallup konstaterar själva att valet av Biden inte gett någon effekt i opinionen. "The latest update includes two days of interviewing following Obama's selection of Sen. Joe Biden as his vice presidential running mate, and neither day showed an improved performance for Obama. Thus, Obama does not appear to have gotten the same type of immediate "vice presidential bounce" as have presidential candidates in recent years. That could reflect a somewhat muted national response to the Biden selection, or competition for the nation's attention with the Olympics. "

Jag tror inte att Obama valde Biden för att nå kortsiktiga framgångar i opinionen eller för att Biden förväntas slå igenom brett på det pågående konventet i Denver. Snarare valdes Biden för att han tillför två viktiga saker inför höstens kampanj: för det första bred utrikespolitisk erfarenhet som kan matcha McCain i ett läge där de utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna kan komma högt upp på väljarnas agenda.

För det andra - och kanske det viktigaste - så ger Biden demokraterna något de saknat i de senaste valen (ända sedan Al Gore var Clintons vice president) nämligen en ledande företrädare som kan ta den hårda debatten och attackera republikanerna och John McCain. Biden är i någon mån en "loose cannon" men han har en förmåga att gå igenom och räds inte att ta en fight - något som republikanerna varit överlägsna demokraterna i de senaste presidentvalrörelserna. Jag tror lärdomarna från John Kerrys misslyckade kampanj där demokraterna spelade alltför defensivt varit viktiga i valet av Joe Biden.

Det är i debatterna och i den dagliga kampen om agendasättandet i media som Joe Biden ska spela en avgörande roll för Obama.

Inga kommentarer: