måndag 7 maj 2007

Gröna frågor i Oslo

Tillbringade helgen i Oslo som gäst på Høyres landsmöte. Det var god stämning och fokus var givetvis på lokalvalen i Norge som sker den 10 september. Høyre har haft en tuff period sedan de förlorade regeringsmakten men de känns nu rejält på gång igen och de har bra lokala politiker som driver just väldigt lokala kampanjer. Det är något som jag tror vi kan inspireras av även i Sverige – vikten av bra förtroendevalda som har en tydlig lokal agenda.

I Erna Solberg har Høyre också en karismatisk partiledare som jag tror kan få sitt stora genombrott i samband med lokalvalen. Hon är väldigt jordnära och har ett rakt och tydligt språk som många kan känna igen sig i. Hennes tal på landsmötet var bra – inte minst gjorde hon tydliga markeringar i klimatfrågorna. Det är intressant att klimatfrågorna nu drivs av borgerliga partier. Vårt systerparti UMP och Nicolas Sarkozy drev klimatfrågor i den franska presidentvalskampanjen, David Cameron har fått Conservatives att bli det ledande gröna partiet i Storbritannien och i Sverige driver nu Fredrik Reinfeldt på för konkreta och seriösa åtgärder.

Efter middagen hann jag också tala med Heidi Nordby Lunde som driver en av Norges mest populära bloggar och som är aktiv i Høyre. Väl värd ett besök för att få koll på politik i Norge.

Inga kommentarer: