torsdag 30 april 2009

Ingen politisk sensation i DN

DN redovisar idag en Synovate inför Europavalet mätning där moderaterna skulle bli största parti med 29, 7 procent och där Piratpartiet skulle få 5,1 procent och därmed ta en plats i parlamentet. "Dubbel politisk sensation" kallar DN detta. 


Jag är tveksam. Av två skäl: För det första vet vi sedan tidigare erfarenheter av mätningar inför Europaval att det svänger något alldeles oerhört. Det beror på att valdeltagandet är lägre och att människor bestämmer sig väldigt sent ifall de ska rösta eller inte (se statsvetaren Henrik Oscarsson). Jag skulle själv inte dra några slutsatser av enskilda partiers reultat i en mätning gjord mer än en månad före valdagen i ett Europaval. 

För det andra är det knappast sensationellt att Piratpartiet når drygt 5 procent i en tidig mätning. Det vore snarare konstigt ifall de inte gjorde det. Europaval är val där regeringsmakten inte står på spel och där väljarna kan tänka sig nya partier och politiska entreprenörer. Vi såg det i Junilistan i Europavalet 2004 och med tanke på att de  nu för en tynande tillvaro (även om man inte bör räkna ut dem - de kommer få tid och uppmärksamhet i valrörelsen) så är det självklart att relativt nya partier som Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ har potential i detta val. Att Piratpartiet nu sticker upp när deras frågor varit i fokus under de senaste veckornas skildring av verksamheten Europaparlamentet är snarare fullt förväntat. Jag hade personligen t.o.m räknat med att de skulle ligga något högre. 

Moderaternas slutsats är som alltid att vi mäts på valdagen. Fram till vallokalerna stänger söndag kväll den 7 juni kan vi bara fokusera på att möta och mobilisera väljare för vår sak. år målsättning om att bidra till ett högre valdeltagande och att vi ska göra ett bättre valresultat än 2004 står fast. 

Inga kommentarer: