onsdag 1 augusti 2007

Böcker om Blair och New Labour

Läser Alastair Campbells dagbok ”The Blair Years – Extracts from the Alastair Campbell Diaries” just nu. Oerhört intressant om man är intresserad av brittisk politik. Men också fascinerande för att Campbell är öppen med hur politik på hög nivå påverkar relationer och hur han och andra förändras under det hårda tryck de var utsatta för. Det är inte utan att jag känner igen mycket. Också - givetvis - en handbok i medietaktik och valstrategi.

Här är åtta andra lästips om brittisk politik – och de är läsvärda även man är mer intresserad av politik och samhällsfrågor generellt än av just brittisk politik.

”Blair” av Anthony Seldon. Standardverk och gedigen. Bra introduction.
“The Spin Doctors Diary” av Lance Price. Ger en bra bild av jobbet som pressekreterare i regeringen.
“The Insider” av Piers Morgan. Morgan kompletterar bilden av åren med Blair utifrån sin horisont som högprofilerad chefredaktör.
”DC Confidential” av Christopher Meyer. Tidigare brittiska ambassadören i Washington ger en bra bild av förbindelserna mellan USA och Storbritannien under Blair.
“Gordon Brown” av Tom Bower. Bra och balanserad biografi över den nya premiärministern.
”Mandelson” av Donald Macintyre. Välskrivet om tidigare kommunikationschefen och ministern och alltid en av Blairs närmsta rådgivare. Komplex men oerhört spännande person.
“Servants of the people” av Andrew Rawnsley. Tidig (2000) och rätt kritisk bild av New Labour.
“The Control Freaks” av Nicholas Jones. Oerhört kritisk mot framförallt Campbell och Mandelson.

1 kommentar:

AndersML sa...

Oborne och Walters inte alltför smickrande "Alastair Campbell" minns jag också som ganska läsvärd, trots en del ganska långt dragna historiska paralleller.

Har dock inte fått tillfälle att läsa Campbells egna bok. Vet du hur väl de står sig bredvid varandra?