måndag 31 maj 2010

Ett taktiskt och strategiskt haveri

Ibland blir jag så bedrövad. Som Israelvän är det nedslående att inse Israels obegränsade förmåga att gång på gång misslyckas med att hantera känsliga situationer.

Fortfarande är mycket oklart kring vad som hände när Israel imorse bordade de fartyg som försökte komma till Gaza. Av sex skepp verkar fem bordningar/inspektioner gått lugnt till men på det sjätte och största fartyget (turkiskflaggade Mavi Marmara) möttes israeliska soldater av motstånd med i vart fall tillhyggen och knivar. Uppgifter från israeliska försvarsmakten IDF talar i en del rapporter också om två pistoler samt att ett automatvapen tagits från de israeliska soldaterna och använts emot dem. Detta är dock inte bekräftat och Jerusalem Post skriver att IDF beslagtagit utrustningen för de journalister som var med fartygen. Således svårt att reda ut i nuläget vad som egentligen har hänt.

Några saker står dock klart:
1. Bordningen skedde på internationellt vatten, vilket inte är förenligt med folkrätten
2. Den israeliska aktionen ledde till kraftigt övervåld, alldeles oavsett vem som initierade våldet ombord på båten. För det bär Israel ett ansvar som inte kan läggas på enskilda soldater utan som måste bäras av politiska och militära beslutsfattare.
3. Israel har genom sitt agerande skadat sina egna intressen - omvärldens fördömanden är kraftiga och undergräver ytterligare Israels handlingsfrihet och ställning i världen
4. Israel har skadat sina relationer till Turkiet - ett av de få grannländer man haft rimliga relationer till
5. Om målet var - och det får man väl anta - att säkra blockaden av Gaza så lär det bli ännu svårare nu
6. Detta kom inte som en överraskning. Tvärtom. Israel har haft flera månader på sig att planera för vad man skulle göra när skeppen närmade sig gränsen. Uppenbarligen har man misslyckats med såväl informationsinhämtning som operationell planering och förberedelser för kommunikationsinsatser.

Sålunda såväl ett taktiskt som strategiskt haveri. Israel är inne i en spiral av dåliga politiska och militära beslut av politiska ledare som uppenbarligen inte tänker längre än till att behålla den egna makten.

Haaretz skriver bra om utstående frågor som borde besvaras.


Inga kommentarer: