Ibland talar socialdemokraterna som om det fanns ett brett missnöje med regeringen. Då bör man komma ihåg att den förra socialdemokratiska regeringen - där Mona Sahlin var ett ledande statsråd - fick ännu lägre betyg av väljarna. Som Per Gudmundsson konstaterat i SvD: "Vad som inte berättas är att betygen på ministrarna i regeringen Reinfeldt även i denna mätning ligger i genomsnitt över de betyg som gavs till ministrarna i de olika regeringarna Persson. Snittbetyget för regeringen Reinfeldt blev i år 2,89. Det är mer än Perssons kabinett någonsin uppnådde. 1998 fick regeringen Persson 2,84 i snittbetyg. Högre än så kom S-regeringarna aldrig. Under det opinionsmässigt katastrofala 2007, då Alliansregeringens popularitet drabbats av avgångna ministrar, gavs snittbetyget 2,78. Det är det lägsta som Alliansregeringen sjunkit till. Men den nivån kunde regeringen Persson för det mesta bara drömma om. Faktum är att regeringen Reinfeldt slår alla tidigare uppställningar av regeringen Persson i tre mätningar av fyra."
söndag 31 januari 2010
När socialdemokraterna inte vill tala historia
Upplagd av Pär Henriksson kl. 22:43 0 kommentarer
onsdag 27 januari 2010
Ljusare i ekonomin
Anders Borg har idag presenterat Finansdepartementets nya prognos för ekonomin och det ser ljusare ut:
"Utsikterna för svensk arbetsmarknad har förbättrats. Starka offentliga finanser gör att Sverige inte står inför en period med åtstramningar som riskerar att dämpa sysselsättningen. Därmed skiljer sig Sverige från många EU-länder. Den starkare inhemska efterfrågan leder till att efterfrågan på arbetskraft ökar, främst i tjänstebranscher. Därtill förefaller arbetsmarknaden fungera bättre än väntat. Arbetslösheten bedöms bli 9,5 procent 2010, jämfört med 10,7 procent i prognosuppdateringen i november. År 2014 väntas arbetslösheten vara 6,6 procent, vilket är nära de arbetslöshetsnivåer som rådde före krisen."
Upplagd av Pär Henriksson kl. 15:42 0 kommentarer
fredag 22 januari 2010
Erfarenhetsutbyte i Prag
Har varit på Prag på IDU-möte och diskuterat valrörelser och erfarenheter med kolleger från olika delar av världen. Mest intressant för oss är att titta på CDU i Tyskland, UMP i Frankrike Höyre i Norge och Conservatives i UK. De har samtliga drivit moderna kampanjer där fokus har legat på samtal med väljarna.
Lästips idag är Fredrik och Schlingman på DN-debatt inför höstens val.
Upplagd av Pär Henriksson kl. 09:56 0 kommentarer
tisdag 19 januari 2010
Tips: gillar du utvecklingsfrågor och att skriva?
Jarl Hjalmarson Stiftelsen arrangerar skribentutbildning under våren, för tredje året i rad. Bra tillfälle för den som är intresserad av utvecklingsfrågor och som gillar att skriva.
Jarl Hjalmarson Stiftelsen främjar samverkan och europeisk utveckling på frihetens, demokratins och marknadsekonomins grund. Detta sker genom olika former av demokratiuppbyggande verksamhet, bland annat i Vitryssland, Ukraina, Azerbadjan och länderna i Balkanområdet samt i södra Afrika och Latinamerika. Arbetet sker främst genom upplysning och information om demokratins olika beståndsdelar samt om integrationsarbetet i Europa. Verksamhet riktad till kvinnor och ungdomar har hög prioritet för att nå dem som inom tio till tjugo år kommer att forma politiken i de demokratier som nu växer fram.
Läs mer om skribentutbildningen här.
Upplagd av Pär Henriksson kl. 10:50 0 kommentarer
måndag 18 januari 2010
Ord men inget ansvarstagande
Ok, här har vi ett vänstersamarbete som i månader suttit och diskuterat försvars- och säkerhetspolitik för att komma överens.
Idag presenterade de resultatet: 22 sidor som kan vara bland det mest innehållslösa pladdrande vi sett på länge. Gott om ord, ont om politik.
Man är inte överens i den skarpaste säkerhetspolitiska frågan idag – Sveriges närvaro i Afghanistan. Där vill Lars Ohly lämna Afghanistan åt sitt öde. Internationellt har det kanske varit (tillsammans med klimatfrågan) den största diskussionen under hösten. USA och omvärlden inklusive Sverige har givit Afghanistans befolkning besked – vi överger er inte på den svåra vägen mot fred och demokratisk utveckling. S-V-MP saknar politik trots sina överläggningar. Är det internationell solidaritet?
Man är inte överens kring försvarets ekonomi. Här har Alliansregeringen gjort det jobb som socialdemokraterna underlät att göra vid sina 12 år i regeringsställning och äntligen har vi en försvarsmakt i ekonomisk balans. S-V-MP är överens om att spara – ca 2 miljarder om man får tro tidigare siffror. På vad är högst oklart. Är det ekonomiskt ansvarstagande?
Man talar varmt om vårt närområde och vikten av solidaritet. Det är bra. Men vill samtidigt skära ner på det som är Sveriges främsta styrka i vår del av världen - flygvapnet. Det är det vapenslag som har längst räckvidd, kan vara först på plats och som är mest avskräckande för en eventuell fiende som vill hota Sverige eller våra grannländer. Är det en genomtänkt försvarspolitik?
Läs analys av Göran Eriksson i Svenska Dagbladet eller Anna Dahlberg i Expressen.
Uppdaterad: försvarsminister Sten Tolgfors skriver klokt på sin blogg.
Upplagd av Pär Henriksson kl. 21:07 1 kommentarer
Pensionerna och jobbskatteavdraget
Dagens lästips är en bra artikel om jobbskatteavdraget och pensionerna hos Mary.
Upplagd av Pär Henriksson kl. 10:56 0 kommentarer
torsdag 14 januari 2010
Premiärvisning av skägg i Kulturnyheterna
Här kan man se mig i SVT Kulturnyheterna om sociala medier. Börjar 10.30 in i sändningen. Jag har ett kulturskägg dagen till är.
Upplagd av Pär Henriksson kl. 12:43 0 kommentarer
onsdag 13 januari 2010
Sociala medier i kulturnyheterna
Ikväll är jag intervjuad i Kulturnyheterna i SVT kl 19.00 om sociala medier och valrörelsen.
Upplagd av Pär Henriksson kl. 16:00 0 kommentarer
tisdag 12 januari 2010
Diskussion om vårdfrågor i valrörelsen
Idag ska jag iväg till Dagens Medicins seminarium kring vilken roll vårdfrågor kommer att spela i valrörelsen. Jag ska diskutera tillsammans med statsvetaren Tommy Möller och socialdemokraternas Bo Krogvig.
I lördags var jag intervjuad i Medierna i P1 om TV-reklamens betydelse i valrörelsen. Kort säger jag att det är en kanal bland andra och att det är bra att politiska partier nu får möjlighet att annonsera i TV4.
Ska också försöka blogga i alla fall några gånger i veckan det här spännande valåret. Man kan också följa mig på Twitter ifall man önskar. Där skriver jag dagligen.
Upplagd av Pär Henriksson kl. 18:20 0 kommentarer