torsdag 29 november 2007

Kampanjer i New Hampshire

Sen kväll i Washington. Har varit i New Hampshire idag och tog kvällsflyget ner till en betydligt varmare huvudstad. Dagen har varit packad med möten. Vi startade i morse med frukost på Merrimack i Manchester med fd ambassadören och ordföranden för demokraterna i New Hampshire, George Bruno. Med var också Brian "Cosmo" Lawson som driver New Hampshires mest besökta politiska blogg. Den är ett utmärkt verktyg för den som vill följa kampanjerna i New Hampshire fram till valet den 8 januari. Lawson är en student som driver sajten ideellt och som lyckats bli samlingspunkt för information kring kampanjerna. Nu får han t ex automatisk pressreleaser och inbjudningar från alla kampanjer får kommentera i nationell media vad som händer i New Hampshire. 


Efter det träffade vi representanter för kampanjer över hela det politiska landskapet. Vi hade möten med företrädare för Mitt Romney, Chris Dodd och Barack Obama och fick möjlighet att diskutera hur de driver kampanjer. Själv är jag mest intresserad av hur de arbetar med volontärer och hur de driver kampanj på nätet. Det sker många spännande aktiviteter som det är värt att titta närmare på. Vi besökte också valkretskontoret för demokraternas kongressledamot Carol Shea-Porter. Hon är en rätt spännande person som lyckades bli vald till kongressen med en total valbudget på 300 000 dollar, vilket är oerhört lite i en kongresskampanj mot en sittande kongressledamot. 

På gatan i Concord sprang vi också på Rudy Giulianis kampanjchef i New Hampshire som var på jakt efter nya lokaler att hyra när nu Giuliani växlar upp närvaron i New Hampshire. 

Vi lunchade i republikanernas högkvarter i NH med deras ordförande Fergus Collen men med var också Arnie Arnesen som tidigare bl a kandiderat för demokraterna som guvernör. Hon driver idag en egen talkshow i radio och tv som också är utmärkta källor för kunskap om politiken i New Hampshire. 

Vi gjorde också ett snabbt besök i delstatens kongress. De har ett mycket intressant system med ett mycket stort parlament (drygt 400 ledamöter) som dock bara sammanträder en dag i veckan under ett halvår varje år och som får en total ersättning om 100 dollar för varje år. Där kan man tala om ideellt engagemang. 

Överlag är det en av de mest slående erfarenheterna från New Hampshire. Det är en delstat som präglas av politik - det är val varje år till någon nivå och valdeltagandet och engagemanget är högt. Delstatens motto är också Live free or die och det finns tydliga libertarianska drag i delstatspolitiken. T ex finns ingen inkomstskatt eller moms utan det är fastighetsskatt och diverse avgifter för t ex turism (som är den största näringen) som ger intäkter till delstatens budget. 

Imorgon och fredag blir det möten och besök i Washington. Vi ska bl a besöka Clintons kontor och Republikanerans högkvarter samt ha workshop med akademiker från George Washington University. 

Inga kommentarer: