onsdag 24 februari 2010

Dagens lästips: Stefan Melesko om DNs sparpaket

Stefan Melesko skriver en intressant krönika i Dagens Media om sparpaketet på DN och är väl lätt skeptisk till det - från utsidan oklara - strategiska vägvalet.

"Vad kommer att hända på sikt med "kvalitetstidningarna" i Stockholm? Citattecknen markerar att det var länge sedan vi hade tidningar i internationell klass. Nästa gång ni har möjlighet, köp Süddeutsche Zeitung, Daily Telegraph, The Times, Le Figaro, med flera. Det var länge sedan DN och SvD kunde matcha dessa vad gäller bredd i bevakningen, fördjupning och analys. När svenska "kvalitetstidningar" skall utveckla satsar de på livsstilsmaterial, feature och annat mjukt innehåll, grunda analyser och allt mindre utlandsmaterial med fördjupning."

tisdag 23 februari 2010

Lästips om hushållsnära tjänster

Mary och Kent Persson skriver bra om hur hushållsnära tjänster nu helt splittrar oppositionen och även det socialdemokratiska partiet. Tomas Tobé konstaterar att 11 000 jobb tillkommit genom reformen samt att svarta jobb nu blivit vita - vilket både ger skatteintäkter men givetvis också fördelar i form av schyssta avtal och försäkringar för dem som jobbar.

Sahlins alternativ var fel väg

Idag har vi haft partiledning och ett längre planeringsmöte med Alliansen. Allt ser nu välplanerat ut fram till valvakan den 19 september.

Idag skriver Gunnar Hökmark en välbehövlig artikel på Newsmill om Mona Sahlin och hennes syn på Sveriges ekonomi och jämför med hur socialdemokraterna i Europa agerat - och nu sitter med några av de värsta statsfinanserna i EU: "De svenska socialdemokraterna drev samma linje. I budgetmotionen 2009 menade Mona Sahlin att Sverige släpade efter på grund av för små finanspolitiska stimulanser och tog USA och Spanien som föredömen: "Störst insatser har genomförts i Förenta Staterna - en sammanlagd stimulans på närmare 6 % av BNP 2008-2010. Bland de större europeiska länderna har aktiviteten varit störst i Spanien där ekonomin har stimulerats med knappa 4 % av BNP."

"Det är inte i Sverige statsfinanserna spelats bort.
Om Sverige hade fört samma expansiva politik som de socialdemokratiskt styrda länderna hade vi också haft större underskott, större statsskuld och högre ränta. Och högre arbetslöshet.
Om Sverige, som Mona Sahlin föreslog, följt Storbritanniens exempel och det gått här som det gått där hade statsskulden ökat med 109 procent 2007-2011. Trots att vår BNP föll som den brittiska beräknas vår statsskuld öka med endast 8,5 procent under de åren. Hade vi gjort som britterna hade varje svensk varit skyldig framtiden 125 000 kronor mer.
Den större statsskulden och den högre räntan ökar också räntebetalningarna. År 2011 beräknas Storbritannien lägga 2,5 gånger så mycket av BNP som vi på statsskuldsräntor. De beräknas nästa år uppgå till 34 miljarder i Sverige. Hade vi följt brittiska Labour hade de varit 85 miljarder, en skillnad på hela 51 miljarder kronor. Det hade milt talat påverkat de svenska statsfinanserna."


"Svenska företagare, löntagare, låntagare och arbetssökande har all anledning att glädjas över att det inte blev den socialdemokratiska krispolitiken som styrde i Sverige. Vilken väg föredrar Sahlin i dag? Stigande tillväxt och ett av Europas lägsta budgetunderskott eller de högsta underskotten och stagnerade ekonomier?"

fredag 19 februari 2010

Så påverkar mediadrevet människor

Idag skriver moderaten och riksdagskandidaten Sedat Dogru på Expressen sidan 4. Det är en mycket läsvärd artikel där han beskriver hur de senaste dagarnas anklagelser om medlemsfusk har påverkat honom.

"Ja, det stämmer att jag värvat många nya medlemmar till Moderaterna.Ja, det stämmer att jag antagligen fått många provvalsröster från dessa nya medlemmar. Men nej, jag har inte fuskat eller fifflat på något sätt, vare sig i medlemsvärvningen eller i provvalet.Det enda jag har gjort är att bedriva politik i sann demokratisk anda."

"Ett antal personer visades på bild och namngavs - rätt likt reportage om grova brottslingar - och i varje artikel finns jag med. Visserligen får jag en chans på slutet att säga att det är fel det som påstås. Men vad hjälper det? Så säger ju alla skurkar. För läsaren blir det bestående intrycket att jag är en del i ett system av politiker som inte följer reglerna."

"För mig som politiker var det tydligt att jag i media ansågs skyldig tills motsatsen bevisas. Men hur skulle jag kunna bevisa min oskuld? Ska varenda medlem ringa redaktionerna och säga att de själva fyllt i provvalslappen? Var och en inser det omöjliga. Artiklarna blev som att hamna i kvicksand. Omöjligt att göra eller säga något, man sjunker bara djupare i allmänhetens ögon. När mitt enda "brott" var att jag arbetat på precis det sätt som vårt demokratiska system önskar. Jag har pratat politik och jag har värvat sympatisörer. Med en avsikt att göra ett bra val i höst. Om det kan kallas fiffel undrar jag vart politiken är på väg."

Det ligger mycket i det som Dogru beskriver. Hamnar man i medias torktumlare så är det ohyggligt svårt att ta sig ur, även om man är oskyldig. Publiceringen i sätter spår för lång tid framöver och ligger lätt sökbar på nätet och i arkiv. Genom att namnpublicera på basis av anonyma uppgiftslämnare som påstår saker har bl a Expressen och DN de senaste dagarna hängt ut en rad personer utan annan grund för anklagelserna än just påståenden från andra personer som redovisas som anonyma källor. Det är ett stort ansvar som media bär i sådana här publiceringar. Det är individer det handlar om och människor ska man vara försiktiga med, även om man sitter på en stor redaktion.

Ny mätning från Novus

Idag presenterar Novus en mätning som visar att moderaterna ökar med 3,3 procent till 29,4 procent. Samtidigt minskar de rödgrönas ledning från 9,9 procent till 4,7 procent. Så om C, FP och KD tar en procent var från S, V och MP i nästa mätning så leder vi!

PJ Anders Linder skriver också om detta på svd.se.

torsdag 18 februari 2010

Två beslut som förenklar för företagare

Tomas Tobé skriver om två beslut i riksdagen idag som förenklar för företagare. Här finns mer information kring de båda besluten.

Östros vill inte se förbättringarna i ekonomin

Idag skriver såväl Schlingmann som Östros på Aftonbladet debatt.

Vad Östros (såklart) nogsamt väljer att undvika är hur väl Sverige kommer ut ur den internationella ekonomiska krisen. Han plockar bland olika siffror men nämner inte med ett ord att vi kommer ur krisen med kanske Europas starkaste offentliga finanser. När andra får spara och skära ner kan Sverige närma sig ett reformutrymme och tala om balans i budgeten redan 2012 enligt de senaste prognoserna.

Eller som SEBs ekonomer konstaterar i sin senaste rapport (pdf-fil): "Sammantaget har den ekonomiska stimulanspolitiken i oväntat hög grad lyckats hålla uppe den inhemska efterfrågan under krisen. Därigenom har konsekvenserna för arbetsmarknad, offentliga finanser och företagsutslagning kunnat mildras. Det innebär i sin tur att de långsiktiga skadeverkningarna på ekonomin blivit mindre."

De konstaterar också att: "Utsikterna för arbetsmarknaden har förbättrats förvånansvärt
snabbt och prognoserna för arbetslösheten har fått revideras ned kraftigt. Under fjärde kvartalet visade arbetslösheten tydliga tecken på att plana ut och sysselsättningen steg till och med i säsongsrensad kvartalsförändring."


Sverige har nu en av Europas starkaste ekonomier: "Samtidigt behöver Sverige, till skillnad från de flesta andra länder, inte annonsera eller genomföra sparpaket de kommande åren. De offentliga finanserna i Sverige sticker ut på ett positivt sätt vid en EU-jämförelse."

Bra dag i Karlstad

Igår var jag och talade i Karlstad på Informatörsdagen. NWT har skrivit en kort notis. Det var kul att träffa studenter och yrkesaktiva informatörer igår och arrangemanget var väl planerat. Kan rekommenderas inför nästa för den som har tid och intresse.

Som vanligt sken också solen i Karlstad och det var mer vår där än vad det är i Stockholm idag.

För övrigt verkar ju utrikesdebatten igår ha varit en underhållande debatt. Protokollet finns här.

onsdag 17 februari 2010

Låt väljarnas val få större genomslag

Idag skriver Schlingmann, Nordin och Elmsäter-Svärd på DN-debatt om hur moderaterna vill utveckla sättet att rekrytera kandiater:
"I grunden vill vi genom ett väsentligt starkare inslag av personval låta väljarna få mer att säga till om. Det är en mycket bra möjlighet för väljarna att kunna avgöra vem man vill ska representera en själv. Vi har varit tillskyndare av personvalet ända sedan det infördes, men ser samtidigt att det inte har tillräckligt stor genomslagskraft på många håll. Spärren för den andel röster som krävs för att bli personvald är många gånger för hög. Det gäller inte minst i stora valkretsar som i Stockholm. Vi vill driva på för att sänka spärrarna och på sikt uppnå ett renodlat personval där väljarna genom sina kryss helt avgör hur listorna ska se ut."

tisdag 16 februari 2010

Valrörelsediskussion i Karlstad

Förbereder mig för att imorgon åka till universitetet i Karlstad och delta i en diskussion med Karin Pettersson från socialdemokraterna om valrörelsen. Hela programmet finns här.

Ska bli kul. Jag har inte varit tillbaka på universitetet i Karlstad sedan jag lämnade det i januari 1996 och en hel del lär väl ha hänt - förutom att det då hette högskola och nu universitet.

Ibland gör människor fel

Nu visar sig regelbrott har förekommit också i Piratpartiet av en riksdagskandidat. Vad jag förstår har Piratpartiet agerat snabbt och korrekt för att hantera detta.

Jag tror inte det finns någon fuskkultur i Piratpartiet, lika lite som det finns det i moderaterna. De senaste dagarna händelser visar att människan tyvärr ibland gör idiotiska saker. Vilket inte borde komma som en nyhet för någon. Det går tyvärr inte att försäkra sig emot. Det som är viktigt är att partier agerar snabbt och korrekt för att rätta till fel som begås.

måndag 15 februari 2010

Sten Nordin tar in Ernst & Young

Förbundsordförande i Stockholm stad Sten Nordin har nu meddelat att han tar in Ernst & Young för att titta på eventuella regelbrott i samband med Stockholms provval. "Enligt Nordin startar utredningen i dag och ska arbeta hela veckan med sikte på att ha rett ut allt till den uppskjutna nomineringsstämman på lördag. Revisionsbyrån Ernst & Young ska ta kontakt med omkring 500 personer som registrerats som medlemmar förra året. "

UPPDATERAT: nu längre artikel i SvD.

Rykten innebär inte att regelbrott begåtts

Fredrik Reinfeldt har nu kommenterat de anklagelser om fusk som förekommit i samband med provvalet inför fastställandet av riksdagslistan i Stockholm.

"Det är nomineringstider i politiska partier. 25 års erfarenhet har lärt mig att det är tider av rykten och påståenden som ibland, har det visat sig, kan stämma. Då ska saker rättas till. Men ibland är de uttryck för en konkurrens och ett misstänkliggörande som tyvärr är en avigsida i det politiska livet, men som man måste hålla isär från om det är verkliga regelbrott vi pratar om, sade Reinfeldt till TT vid ett besök i Borås på måndagen."

Detta är viktigt att understryka. Regelbrott är regelbrott och ska få konsekvenser. Det hittills kända regelbrottet med en person som betalat andras medlemsavgifter har redan fått konsekvensen att den personen inte längre står på listan. I övrigt förekommer nu i media en omfattande spekulation kring olika namn.

Det är viktigt att komma ihåg att detta än så länge är spekulationer med i huvudsak okända uppgiftslämnare. I nominerings- och provvalstider förekommer tyvärr i moderaterna såväl som i andra partier ryktesspridning och spekulationer kring varför vissa går bättre i t ex provval än andra. Rykten innebär i sig inte att någon brutit mot några regler och det är viktigt att komma ihåg detta. Att värva medlemmar är något som uppmuntras och det är helt ok att värva medlemmar även inför ett provval eller för att bygga upp den egna personvalskampanjen t ex.

SR rapporterar också.

söndag 14 februari 2010

Miljöpartiet går till vänster i den ekonomiska politiken

PJ Anders Linder skriver idag på SvD ledarsida om hur miljöpartiet gått åt vänster i den ekonomiska politiken - från grön skatteväxling till grön skattehöjning: "I en kommande rapport konstaterar Skattebetalarna att MP har sagt tack och farväl till den gröna skatteväxlingen – höjd skatt på energi och utsläpp, sänkt skatt på arbete. Nu är det grön skattehöjning för hela slanten. Redan budgeten för 2010 innebär 16 miljarder nettokronor i höjd skatt, och 2012 är höjningen uppe i totalt 41 miljarder kronor per år. Klassiska MP-skattehöjningar på energi och transporter kombineras med mer än tio miljarder kronor i höjd skatt på arbetsinkomster."

Mätning visar vikten av full fart framåt

Flera medier presenterar idag en SIFO där moderaterna ökar med 3,8 procentenheter till 29,6 procent. Samtidigt har skillnaden mellan Alliansen och vänsteralternativen minskat från 10,3 till 3,4 procentenheter och socialdemokraterna fortsätter att tappa. Det är fortfarande ett underläge och nu gäller att vi lägger all kraft på att fortsätta den offensiv vi ägnat oss åt sedan årsskiftet.

Opinionsundersökningar är inga facit, de är skriftliga omdömen på vägen mot det betyg som väljarna avger på valdagen. Nu gäller att hålla fokus och fortsätta klargöra alternativen i svensk politik. Då kan en fortsatt opinionsuppgång bli till en valseger.

Det är när alternativen klargörs och när S-V-MP granskas som väljarna har något att ta ställning till. Det tjänar moderaterna och Alliansen på.

Läs mer på Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet.

UPPDATERAT - även Kent Persson skriver klokt på sin blogg.

fredag 12 februari 2010

Lästips: Tolgfors och de rödgröna

Idag har vi haft valkonferens med partistyrelse och alla våra länsförbund. Mycket bra dag och det ser välplanerat ut över hela landet.

Några lästips inför helgen: Expressen har gjort en intressant granskning av hur Sten Tolgfors genom hårt arbete och fokus har lyckats förändra försvaret till nutiden. Personligen tror jag att för eftervärlden kommer det framstå som en av regeringens främsta reformer - Sten har gjort det som andra försvarsministrar inte riktigt lyckats med sedan kalla krigets slut: ett modernt försvar både här hemma och som kan vara på plats internationellt. Dessutom är de svarta ekonomiska hålen igentäppta.

SVT (och andra) rapporterar kring hur de rödgrönas uppgörelse kring datalagringen höll i mindre än 24 timmar. Jag är inte särskilt förvånad.

torsdag 11 februari 2010

Rolig lista över städer

Bobo Karlsson har skrivit en kul artikel i Svenska Dagbladet och listar de mest överskattade städerna i världen. Ingen vetenskap men kul diskussion för en lång middag. Själv skulle jag sätta Istanbul och Berlin som favoriter i Europa (Helsingfors är en bubblare) medan däremot Oslo och Zagreb är på tråklistan.

I världen är Washington rejält underskattad, kan t o m tycka att den på vissa sätt är charmigare än New York. Los Angeles, som Karlsson gillar, har jag däremot lite svårt för. Rätt själlös och bilburen stad.

onsdag 10 februari 2010

Lästips om Sveriges insats i Afghanistan

Staffan Dopping, som tidigare varit informationsdirektör i Försvarsmakten, skriver intressant på Newsmill om Sveriges insats i Afghanistan. Han reder ut en del oklarheter som far runt i debatten.

"Det framgår ofta inte att insatsen är en multinationell operation där inte mindre än 42 nationer slår ihop sina påsar. När alla nationer hjälps åt är det inte längre självklart att en skadad svensk måste evakueras i en svenskstyrd helikopter."

tisdag 9 februari 2010

Filippa om vårdfrågorna inför valet

Idag skriver Filippa Reinfeldt på Brännpunkt om sjukvården i en replik till Mona Sahlin och Ylva Johansson som skrev häromdagen.

Filippa konstaterar att "Att sjukvården inte klarat av att nå upp till förväntningar på tillgänglighet och kvalitet kan inte lösas genom att förbjuda olika alternativ eller genom att tvinga alla patienter att gå till samma sjukhus. Istället måste vi fokusera på kvalitets- och tillgänglighetsarbetet inom vår offentligt finansierade sjukvård så att behovet av privata sjukförsäkringar minskar. "

En rätt självklar slutsats egentligen ifall man prioriterar tillgänglighet, kvalitet och mångfald.

måndag 8 februari 2010

Engagera dig i valrörelsen


På sajten "Jag har redan valt" finns länkar för att engagera sig för moderaterna i valrörelsen.


Intressant inlägg om Twitter

Next Generation Internet har ett intressant inlägg om Twitter och den mediahype som uppstått kring en kanal som än så länge har rätt begränsad räckvidd i Sverige. "Kära Sverige lugna ner er. Sverige Twitter är en kanal där media, pr, kommunikation, reklam och en del andra (i sammanhanget minoriteter) sitter och pratar i munnen på varandra, totalt ca 1000 personer som är aktiva (ca 70 000 svenskar har konton). Sluta tro att hela Sverige är på Twitter. Notera i detta att jag själv älskar Twitter och är en av dem som jag nämner ovan. För mig är Twitter en stor källa till kunskap och information. Vi måste bara sansa oss i hypen."

I Medierna

I lördags var jag intervjuad i Medierna i P1 om siffror och källkontroll. I huvudsak mot bakgrund av Fredriks felsägning i Agenda förra söndagen. Det blev ett bra reportage om journalisters arbetsvillkor och vilka resurser som krävs för att kunna granska fakta och uppgifter.

Rödgrön strategi på nätet

Lästips: Martin Gelin är intervjuad av Dagens Media och säger många kloka saker.

fredag 5 februari 2010

Alliansen knappar in

I senaste Demoskop som Expressen presenterar idag knappar Alliansen in på oppositionen. Man ska alltid vara försiktig med att dra för stora slutsatser av enskilda mätningar, men jag är övertygad om att vi kommer att närma oss - och gå om - oppositionen när de politiska alternativen ställs mot varandra. När S-V-MP inte bara kan ägna sig åt regeringskritik utan också tvingas redovisa för väljarna vad de vill göra så blir diskussionen annorlunda och det är lättare för väljarna att faktiskt ta ställning. Glädjande är också att alla fyra Allianspartier är över riksdagsspärren och att Sverigedemokraterna är under den.

torsdag 4 februari 2010

Ohlys vinstska ingen annan få möjlighet till

Lars Ohly har hamnat i media efter en lägenhetsaffär där han tjänat 600 000 kronor. Till Expressen säger Ohly att han inte gillarsin stora vinst och att "Det är inte klokt, en otäck utveckling. Jag vet ju att det finns lägenheter som står tomma i dag av det enda skälet att ägarna väntar in rätt läge att sälja"

I grunden tycker jag att Ohly har rätt att göra vilka lägenhetsaffärer han vill och det är väl bara att gratulera till en god affär den här gången. Även politiker har rätt till en privatekonomi och rätt att fatta privata ekonomiska beslut som passar dem själva och familjen.

Men visst har Per Gudmundson på SvD en poäng i sin bloggtext när han skriver att: "Tanken att sälja lägenheten till inköpspriset – eller rentav under detta – verkar dock inte ha fallit Ohly in. Det hade ju varit fullt möjligt. Inte hade det bara tillfredsställt Ohlys påstådda privatmoraliska grubblerier, det hade dessutom påverkat marknadsutvecklingen nedåt såsom Ohly vill, om än i låg grad. Men nej, Ohly vill både ha vinsten, och möjligheten att klaga.Andra vill han dock inte ge den rätten. Hans politik syftar uttalat till att minska möjligheten att sälja sin bostad med vinst. Detta kommenterar han i Expressen:– Skulle det vara så att vi får en situation där bostadsrättsinnehavarna bara får ut det de lagt ut så tycker inte jag att det är någon katastrof, hehehe.Notera skrattet på slutet. Det kommer från en man som just dragit in mer än en halv miljon kronor."

Att han själv tycker det är "otäckt" att han gjort en stor vinst ska drabba andra som inte ska få samma möjlighet att göra det som han själv just gjort.

Självklart kan gravida vara ministrar

Anna Kinberg Batra skriver klokt på Newsmill om den bisarra diskussionen hurvida Birgitta Ohlsson kan vara EU-minister när hon är gravid. Det är ju en helt verklighetsfrämmande diskussion och antyder väl något om att det fortfarande finns grava missuppfattningar kring könsroller i samhället. Ingen har väl ifrågasatt någon av de manliga ministrarnas lämplighet - eller ens kollat upp detta - på grund av att familjen väntar barn eller har småbarn. Jag tycker Birgitta själv har kommenterat det bäst: "Jag har en modern man, inte en dinosaurie".

Carl Bildt - inte bara utrikesminister utan också prisad bloggare

Noterar att på Aftonbladets gala Stora bloggpriset igår fick Carl Bildt välförjänt ett hederspris för sin blogg. Carl var en av de första politikerna som bloggade och jag tycker också att han ska lyftas fram för att han har hållt igång bloggen såväl när han var i näringslivet som när han kom tillbaka till politiken som utrikesminister. Jag vet att han har många läsare och att just det faktum att det ger en bild av hur en utrikesminister arbetar uppskattas.

Aftonbladet TV gör pigge chefredaktören Jan Helin en intervju med Carl.

SVT om sociala medier

Har nyss kommit fram till ett mer eller mindre insnöat kontor efter att ha varit med i SVT morgonsoffa och diskuterat sociala medier, politik och valrörelse. Bör gå att se på SVT Play nu.


Förutom det grundläggande problemet att morgonsoffor inträffar just på morgonen så tror jag att jag och Karin Pettersson från socialdemokraterna lyckades föra ett hyggligt begripligt samtal kring vilken roll sociala medier kan spela i den kommande valrörelsen. Det finns en stor nyfikenhet på detta - inte minst efter det amerikanska valet - och det är väl i grunden bra. Jag tror att nätet på sikt revolutionerar politikens villkor och ställer stora krav på kulturförändringar i klassiska partistrukturer (där har Piratpartiet det lättare eftersom de är födda på nätet). Sen får vi väl se vilken roll det spelar just i höstens val - att det spelar en roll är dock självklart.

Men - och jag tror det framgick imorse - det viktigaste är dock att vi har rätt politiska budskap som adresserar samhällsproblemen och förtroendevalda som kan bära just väljarnas förtroende. Då kan nya kanaler och ny teknik hjälpa till att bygga fler relationer och skapa nätverk mellan aktiva i olika delar av landet.

Lästips om sociala medier

Lästips: Mary har skrivit en klok text om sociala medier och valrörelser. Läs den.

onsdag 3 februari 2010

SVT imorgon om sociala medier

Imorgon är jag med i SVT 1 morgonsoffa kl 06.43 tillsammans med Karin Pettersson och diskuterar sociala medier i valrörelsen.

Intressant kring sociala medier

Andreas Krohn skriver klokt om sociala medier och politisk kommunikation:

"Partierna gör nog klokt i att använda sociala medier som Facebook och Twitter. Men man måste också se de olika mediernas begränsningar. Varken Twitter eller Facebook är i grunden tänkta som kanaler för masskommunikation. Bloggar är det i högre grad, i så fall.

Men alla sociala medier bygger på att skapa en relation med läsarna, det säger sig självt utifrån namnet sociala medier. Därmed är just masseffekten begränsad. Dessutom är det fortfarande en högst begränsad andel väljare som läser Twitterinlägg eller bloggar. På Facebook finns något större väljargrupper förvisso, men just Facebook bygger å andra sidan i allra högst grad på att kommunicera med dem man är vän med."

Förtroendevalda måste hitta sitt eget sätt på nätet

Idag är jag citerad kort i Svenska Dagbladet angående sociala medier. Citatet är korrekt men lite kort - min poäng är att som förtroendevald eller kandidat så måste man hitta sitt eget sätt att möta väljarna. Där kan sociala medier och nätet vara utmärkt. Se på Kent Persson i Örebro eller på Sofia Arkelsten från Stockholm som bloggar. Beatrice Ask är kanske ett av de statsråd som är mest aktiva på Facebook och Tobias Billström finns på Twitter. Men - och detta är en viktig poäng - man ska göra det man är bekväm med och hitta kanaler som fungerar för det egna arbetet. En del trivs med bloggande, andra med Facebook eller Twitter. En del trivs inte alls med nätet utan vill hellre knacka dörr, ha individuella möten eller göra verksamhetsbesök. Fine. Det finns inga rätt eller fel utan måste bygga på det egna engagemanget för relationer med väljarna vilket kan skilja mellan olika individer.

tisdag 2 februari 2010

Reepalu-härvan växer

Nu skriver Skånska Dagbladets journalist Andreas Lovén i granntidningen Sydsvenskan att han både har intervjun (där Reepalu bl a jämför sionism med antisemitism) på band och att Reepalu fick läsa och godkänna sina citat.

"Jag spelade in eftersom – som jag motiverade innan jag tryckte på knappen – det kändes säkrast så.

Det är ett känsligt ämne och jag ville inte i efterhand riskera att Ilmar Reepalu hävdade att han blivit missförstådd eller felciterad.

Det hjälpte inte, trots att jag påmint Ilmar Reepalu att intervjun är inspelad och att jag har mejl där han godkänt sina citat. "


Det är märkligt att detta inte blir större i riksmedia. Hade det varit en ledande politiker i Stockholm hade garanterat kvällstidningar och andra media gjort väsentligt mer kring detta.

Dels har Reepalu sagt oerhört märkliga saker som innebär att han antingen är hårt kalkylerande inför valet eller oerhört okunnig i en fråga som länge varit aktuell i Malmö och där han tidigare varit i blåsväder. Men han anklagar uppenbarligen också en journalist för att ljuga.

Avskaffa taktiska kärnvapen

Idag skriver Carl Bildt tillsammans med Polens utrikesminister Radek Sikorski i New York Times om behovet av att USA och Ryssland minskar antalet taktiska kärnvapen i Europa.

"The time has come to cover sub-strategic nuclear weapons with an arms control regime, which would look like the one that was established long ago for strategic arms.

We still face security challenges in the Europe of today and tomorrow, but from whichever angle you look, there is no role for the use of nuclear weapons in resolving these challenges.

Such weapons are dangerous remnants of a dangerous past — and they should not be allowed to endanger our common future."


SvD skriver här och själva artikeln i NY Times finns här.

Höyre fortsätter uppåt

Noterar att kollegorna i Höyre fortsätter uppåt i mätningarna. Fremskrittspartiet minskar och Höyre ökar. Nu 24,7 procent. Som Erna Solberg (partiledare) säger i en kommentar: "Kan vi ta valg i morgen?"

måndag 1 februari 2010

Fel siffror förtar inte poängen

Flera medier (SvD, DN, Expressen) rapporterar om att Fredrik Reinfeldt sade fel siffra kring sysselsättningen nu jämfört med under socialdemokraterna 2006. Som Anders Borg konstaterat var det fel i ett underlag och det är givetvis beklagligt.

Men det förtar inte det faktum att det trots att vi befinner oss mitt i den värsta ekonomiska krisen i modern tid så är sysselsättningen nu på samma nivå som när socialdemokraterna styrde mitt under en högkonjunktur.

Sänkta skatter och stabila statsfinanser

Socialdemokraten Peter Andersson har retat upp sig på kombinationen Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och sänkta skatter. I ett något förvirrat inlägg försöker han driva tesen att sänkta skatter är fel och att det finns en skillnad mellan Anders och Fredrik i synen på skatter.

Tror han verkligen det så har han inte läst eller hört vad Fredrik och Anders säger.

Anders Borg skriver så här i DN: ”I många länder skiftar nu fokus från hur den ekonomiska krisen ska hanteras till när och hur de stora underskotten i de offentliga finanserna ska minskas. Sverige är ett av de länder som haft de största finanspolitiska stimulanserna för att möta krisen samtidigt som vi lyckats bibehålla stabila offentliga finanser. Budgetunderskotten är mindre i Sverige än i stort sett alla andra jämförbara länder.”

Poängen med Anders artikel är ju att just därför att vi har hållt i pengarna (och inte gjort som socialdemokraterna ville) så kan vi nu gå mot överskott samtidigt som vi slipper nedskärningar i välfärdens verksamheter eller stora skattehöjningar. Peter Andersson kan ju ta ett snack med sina kollegor i Labour i Storbritannien eller socialisterna i Spanien och ser hur statsbudgeten där kommer te sig de kommande fyra åren…

”Överskottsmålets nivå ska säkerställa att vi har sparat i ladorna när krisen kommer. Tomma lador riskerar att drabba framför allt utsatta grupper i samhället, det vill säga de grupper som bäst behöver trygghetssystem och välfärdstjänster. Det kan vi inte acceptera. Därför ska vi skapa bra förutsättningar för överskott. Överskott ska dessutom bland annat säkra jämn fördelning av resurser mellan generationer och förhindra neddragningar och skattehöjningar som riskerar att försämra tillväxt- och sysselsättningsutveckling.

Finansdepartementets utvärdering visar att dagens överskottsmål på 1 procent som genomsnitt över en konjunkturcykel säkrar detta.

Sverige ser alltså ut att klara sig bättre än vid tidigare kriser och jämfört med många andra länder i Europa. Vår tillväxt och sysselsättning återhämtar sig starkare och snabbare och våra offentliga finanser väntas återgå till överskott utan skattehöjningar eller nedskärningar i välfärden. Detta beror i hög grad på att regeringen fört en ansvarsfull finanspolitik före och under krisen, genom att spara i ladorna under högkonjunkturen och sedan bedriva en ansvarsfull aktiv stabiliseringspolitik med temporära insatser under krisen. Robusta budgetpolitiska ramverk, som nu föreslås förstärkas ytterligare, har varit ett viktigt stöd.”


Skattesänkningarna har gjorts för att de är en del av jobbpolitiken. Dessutom kan man konstatera att nettoeffekten gör mer för vanliga inkomsttagare än vad en avtalsrörelse gör. Då handlar det dessutom om brutto. Skattesänkningarna är netto – man får behålla mer pengar i plånboken.

En person som tjänar 20 000 i månaden och bor i en kommun med genomsnittlig kommunalskatt har fått behålla 1449 kronor mer – varje månad – jämfört med när Mona Sahlin satt i regeringen 2006. (källa)

Det samtidigt som nu Sverige är på väg ur krisen med bäst förutsättningar av EU-länderna "Sverige placerar sig i det absoluta elitskiktet vad gäller ländernas tillväxt (etta på rankingen före Finland och Tyskland), statsskuld (trea på listan efter Luxemburg och Danmark) samt budgetunderskott (tvåa efter Luxemburg, före Finland på tredje plats)."

Informatörsdagen i Karlstad

Den 17 februari ska jag tillsammans med min motsvarighet i socialdemokraterna, Karin Pettersson, delta i Informatörsdagen som arrangeras av studentföreningen och Informatörsnätverket i Värmland. Vi kommer att diskutera den kommande valrörelsen. Program och möjlighet till anmälan finns här.

Idéer bortom valrörelsen

Sju moderater har under hösten 2009 vänt blicken framåt mot några av våra viktigaste framtidsfrågor. De har haft i uppdrag att på definierade områden göra en samhällsbeskrivning, identifiera de politiska utmaningarna och formulera en långsiktig politik.

Här kan man beställa boken "Med blicken mot framtiden" eller ladda ner den som pdf-fil.

Läsvärda forskare om politik och journalistik

En bra blogg att läsa om man gillar politik är Jesper Strömbäck, som är professor i journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Även Henrik Oscarsson i Göteborg skriver intressant och har mycket kring opinionsundersökningar och opinionsläget.