fredag 29 juni 2007

Annas första år som riksdagsledamot

Begåvade Anna König Jerlmyr har som första riksdagsledamot gjort en årsredovisning och presenterar vad hon har gjort under sitt första år som riksdagsledamot. Läs mer på hennes blogg. Årsredovisningen kan hämtas här.

onsdag 27 juni 2007

Blairs sista frågestund

Den som vill lyssna till Tony Blairs rätt briljanta sista frågestund i House of Commons hittar en video på BBC Parliament.

Som Carl Bildt konstaterar så får vi hoppas att han använder sin unika politiska talang och förmåga att skapa förtroende till att få igång en verklig fredsprocess i Mellanöstern.

Almedalen och Alliansen

Nu är det mest förberedelser inför Almedalen och inför diverse kampanjer i höst. Håller på en hel del med rekryteringar också. Det är märkligt att allt administrativt alltid tar dubbelt så lång tid som jag tänkt mig…

Almedalen blir bra. Vi kör ekonomisk-politiskt seminarium med Anders Borg som värd på torsdag förmiddag och även med Anders som talare i Almedalen på kvällen.

Ser att PJ Anders Linder har kritiserat Alliansen för att inte göra något gemensamt i Almedalen. Jag förstår inte riktigt kritiken - och verkligen inte varför just Almedalsveckan skulle vara rätt tillfälle för Alliansaktiviteter.

För det första kan man konstatera att Allians för Sverige finns varje dag i kraft av samarbetet i regering, riksdag och runt om i kommuner och landsting. Varje regeringsbeslut är ett Alliansbeslut.

Sedan kan man tycka att vi borde synas mer och vara mer pådrivande och agendasättande i samhällsdebatten. Men jag minns hur PJ och Svenska Dagbladets ledarsida kritiserade Alliansen under vintern 2006 för att inte synas tillräckligt och för att ha förlorat initiativet i samhällsdebatten. Några månader senare, på valdagen i september, tror jag det var rätt få som inte hade uppfattat att Allians för Sverige sökte förtroende för att bilda regering…

Vad jag vill säga med det är att det – som så ofta – handlar om timing. Och att när Alliansen väl gör saker så får det stort och brett genomslag. Allt har sin tid. Nu utvecklas partierna och bl a moderaterna har tillsatt arbetsgrupper som ska arbeta med politikutveckling. Så sker också i de andra partierna. Idag presenterar centerpartiet en arbetsgrupp för skattepolitiken. Det är bra. Politikutveckling måste ske i partier med gott självförtroende. Sedan får vi komma överens inom ramen för Allians för Sverige och söka ett mandat från väljarna inför 2010. Det arbetssättet är en förutsättning för att Allians för Sverige ska fungera – varje parti måste äga sitt eget öde och fortsätta att utvecklas.

Det är en styrka som jag inte är helt säker på att t ex socialdemokraterna har insett nu när de söker bredare samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet. Partierna måste vara mogna att samarbeta och man måste våga söka lösningar på de svåra frågorna och inte bara finna de enklase gemensamma nämnarna.

Med det sagt så kommer vi också att göra gemensamma aktiviteter under mandatperioden. Under hösten kommer Allians för Sverige att möta medborgarna i olika former. Men vi ska göra det när vi har något att säga och inte bara för fototillfällen. Alliansen är inte ett pr-knep.
Man bör komma ihåg att Allians för Sverige bildades för att vi hade ambitioner att förbättra Sverige tillsammans – något vi nu gör varje dag i kraft av det mandat vi fick av väljarna i valet. Att Alliansen fick så stort genomslag i Almedalen förra året var ju också för att vi hade konkreta förslag att presentera – kring fastighetsskatt och energi.

Jag är övertygad om att höstens budget kommer att visa att Allians för Sverige fortsätter att leverera på det gemensamma valmanifestet. Då - när det också är ett år sedan valet - finns alla förutsättningar att möta medborgarna gemensamt.

måndag 25 juni 2007

Moderna idéer från 1909

Ingrid Elam skriver i DN Kultur om hur Valfrid Palmgren redan 1909 föreslog allmänna bibliotek med gratis lån för alla. Palmgren blev 1910 invald i Stockholms stadsfullmäktige som första kvinna för Allmänna valmansförbundet, moderaternas företrädare.

Hon var den första kvinnan i många sammanhang men är tyvärr nästan bortglömd idag. Det är synd. Hon drev nämligen frågor som visar på att framväxten av en modern välfärdsstat inte var något påfund från vänstern utan snarare en idé som växte fram i symbios mellan höger och vänster i svensk politik.

söndag 24 juni 2007

Fortsatta diskussioner om Ebbe Carlsson

Enn Kokk skriver intressant om Ebbe Carlsson på sin blogg och i kommentarfältet pågår en mycket initierad diskussion där personer som kände såväl Ebbe Carlsson som Olof Palme deltar. Bloggen som bäst, skulle jag säga. I vilken mainstream media skulle ett så initierat åsiktsutbyte kunna pågå på det avslappnade sättet?

torsdag 21 juni 2007

Regeringsskifte i Göteborg 2010?

Igår var jag i Göteborg för att träffa vår politiska ledning och deras medarbetare i stadshuset. Det var riktigt givande möten och det ska bli kul att arbeta med dem inför valet 2010. Jag tror att moderaterna och Alliansen har en rejäl möjlighet att vinna valet i Göteborg 2010. Socialdemokraterna har en relativt hög profil men det är inte mycket som blir gjort politiskt i Göteborg. Vad som inte händer är snarare mer intressant än vad som händer. Det är många missade chanser. Utanförskapet är betydande och arvet efter socialdemokraterna riskerar att bli en splittrad stad. Det är vi inte råd med. Göteborg är en viktig stad och borde vara en dynamisk tillväxtmotor i västra Sverige där alla faktiskt får vara med. Det är inte bara utanförskapet som växer utan också klyftan mellan den socialdemokratiska valretoriken och verkligheten.

En viktig debatt

Idag skriver Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm, på DN Debatt om arrangerade äktenskap och vad som bör göras åt att unga kvinnor inte får det stöd som behövs. Det är en viktig debatt - inte minst för dem som lever under hotet att bli bortgifta mot sin vilja.

tisdag 19 juni 2007

Ett ohederligt politiskt samtal

” Folket har inte valt de där slängkapporna i EG-domstolen. De är oavsättliga. De deltar inte i något offentligt samtal, de fattar beslut och sedan är det locket på. Makten har talat,”

säger förre ministern Morgan Johansson (s) om domarna i EG-domstolen.

Principen med självständiga domstolar, fristående från politiska val, som fattar beslut enligt lag och inte efter politisk majoritet är en central del av en demokrati.

Det är faktiskt ovärdigt att en fd minister ägnar sig åt den här typen av fördummande kommentarer som inte för samhällsdebatten en centimeter framåt utan bara bidrar till att förstärka fördomar om EU och olika institutioner.

Att vara kritisk är en sak. Att fördumma det politiska samtalet är en annan sak.

måndag 18 juni 2007

Dagens pressträff

Stor uppslutning på dagens pressträff när Fredrik och Schlingmann presenterade partistyrelsens förslag till nytt handlingsprogram och propositionen om regionfrågan. Båda ska behandlas och beslutas på partistämman i höst. Jag räknade till 32 journalister vilket gjorde att det blev trångt i vårt lilla pressrum. Pressträffen gick dock bra och DN och SVD har redan skrivit (från TT). Det är fascinerande med pressträffar - en halvtimme är gemensam sedan tar det ca en timme att hantera alla separata intervjuer (framförallt TV). Fredrik lär dyka upp i samtliga nyhetssändningar och Schlingmann i alla fall i TV4.

söndag 17 juni 2007

En annan (och märklig) tid

Även Peter Englund har läst Anders Isakssons biografi över Ebbe Carlsson (jag skrev om den här) och verkar ha fastnat för samma invändningar som jag. "Något hände kanske ändå med Sverige iochmed mordet på Palme. Inte så att det där omtalade Folkhemmet föll över en natt, bla bla bla. Snarare att mordet i ett slag pressade vissa strukturer till ytan, gjorde dem synliga. Det är ingen vacker bild av svenskt 70-tal som framträder i denna parad av skumraskaffärer, ideologiska stollerier, maktmissbruk, kryperi och dubbel bokföring. Det krävs alltid avstånd, och ett stort mått av kreativ glömska, för att något skall kunna upphöjas till idyll."

Offensiv moderat miljöpolitik

I fredags (hmm... jag vet att jag är sen) presenterade Fredrik Reinfeldt och Lars Lindblad (vår gruppledare i riksdagen) moderaternas arbetsgrupp för en offensiv miljöpolitik. Det var en bra pressträff och jag tror det kommer komma mycket spännande ut ur det arbete som Lars nu ska leda under ett och ett halvt år. Det är en ambitiös satsning som vi gör och det är viktigt att vi tar i frågorna på ett seriöst och långsiktigt sätt.

Helgens betraktelser

Högkonjunktur

Jag ser sju byggkranar från mitt köksfönster på söder.

Bra filmer

Såg Children of Men och Dolt hot i helgen. Mest av en slump. Båda filmerna var dock riktigt bra. Children of Men till och med en av de bästa i år. Otroligt snyggt filmad och rätt så trovärdig dialog och handling. Haneke - som gjort Dolt hot - är en personlig favorit och detta är en av hans starkare filmer. Klart sevärd - särskilt om man gillar snygga franska miljöer.

Unga Moderater

Var och talade opinionsbildning för Unga Moderater i lördags. Riktigt kul. Gick själv den ambitiösa utbildningen 1992 och det är kul att MUF håller liv i ett bra projekt som fostrat många ledande moderater. På plats i helgen som kursledare och lärare fanns också Anna König Jerlmyr, Oscar Öholm, Linda Norberg, Gustav Blix, Karolin A. Johansson och Christan Ekström.

onsdag 13 juni 2007

Vad vill du göra? Hur ska du göra det? Med vem ska du göra det?

Partiledardebatten i riksdagen idag blev både ett bokslut över Mona Sahlins tid som statsråd och en nystart för henne som partiledare. Personligen har jag starka sympatier för Sahlin. Jag tycker hon verkar vara en klok och schysst person och dessutom stå för en rimlig och hyfsad modern socialdemokrati. Hur hon blir i rollen som partiledare är det dock väldigt svårt att säga än.

Hon har suttit i en regering som fört en politik som ökat klassklyftorna i Sverige och där det växande utanförskapet blivit vår tids största samhällsproblem. Tyvärr visade debatten idag inte på att hon dragit några konsekvenser av detta.

I sin debut som partiledare talade hon väl och länge om allt. Orden tar liksom aldrig slut. Men när man lyssnat klart är det väldigt svårt att sätta fingret på vad hon egentligen vill. Vad ska prioriteras? Och hur vill hon förändra socialdemokraterna? Många frågor och få svar.

Fredrik var tydlig i sina tre frågor: Vad vill du göra? Hur ska du göra det? Med vem ska du göra det?

Det kommer vara frågor som Mona Sahlin måste kunna svara på ifall hon vill presentera ett trovärdigt regeringsalternativ 2010.

tisdag 12 juni 2007

Förändringar efter lokala förutsättningar

Idag skriver Per Schlingmann på DN-debatt om moderaternas inställning till ansvarskommittén.

"På fredag antar moderaternas partistyrelse det förslag som kommer att läggas fram inför ombuden på partistämman. Det är ett förslag som grundar sig i diskussioner vi fört under våren på olika nivåer i partiet. Utifrån dessa diskussioner har vi kommit fram till slutsatsen att avvisa en enhetslösning som likriktar det regionala samarbetet. Vi är positiva till regionalt samarbete men tror inte på att stöpa om Sverige utifrån centralt uppsatta ramar och direktiv för regionsamarbetet. Vi avvisar därför att nu inleda en process med syfte att förändra det sätt på vilket vi organiserar Sverige. Vi slår samtidigt fast att vi är öppna för att permanenta de försöksregioner som nu pågår."

Det är en rimlig avvägning. Förändringar av hur Sverige styrs måste komma underifrån och baseras på lokala och regionala behov. Att vi skulle sitta i Stockholm och rita kartor skulle möjligen glädja en och annan statsvetare men knappast medborgarna. Sverige ser inte lika ut och förutsättningarna skiljer sig mellan olika delar av landet. Att då tvinga fram en central enhetslösning är knappast det bästa alternativet. Om däremot delar av landet ser möjligheten att erbjuda bättre kvalitet i välfärden genom samarbete - då är det klart att de ska få chansen att utvecklas utan centrala pekpinnar.

måndag 11 juni 2007

Vilken sosse är du?

Begåvade Katrine Kielos har ett fantastiskt roligt sosse-test. Jag bara väntar på att hon ska göra ett moderat-test också.

onsdag 6 juni 2007

Miljösmart.se

Nu är moderaternas nya miljösajt - Miljösmart - lanserad. Den kommer byggas ut efter hand men redan nu tycker jag den är rätt så välfylld.